Fico: Všetci sme zainteresovaní na rozumnej spolupráci EÚ a Ruska

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 12:19 • 2 min
Fico: Všetci sme zainteresovaní na rozumnej spolupráci EÚ a Ruska

MOSKVA - Slovenský premiér Robert Fico poskytol počas nedávnej návštevy v Moskve rozhovor tlačovej agentúre TASS, v ktorom vyzdvihol rozhodujúcu úlohu Červenej armády pri porážke Nemecka v druhej svetovej vojne. Hovoril aj o plánoch na rozvoj ekonomickej spolupráce Ruska a Slovenska a o vzťahoch Slovenska a Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Fico v rozhovore odmietol názor novinárov TASS-u, že v EÚ existuje "vnútorná disciplína" ohľadom hlasovania, ktorú musia dodržiavať všetky členské štáty. Ako príklad uviedol Kosovo, ktorého nezávislosť uznali mnohé členské štáty EÚ, ale "my tvrdíme, že dostalo nezávislosť napriek požiadavkám medzinárodného práva".

 

Ako ďalší príklad uviedol rozhodnutie svojej vlády stiahnuť slovenských vojakov z Iraku. Upozornil, že v rámci EÚ vždy dochádza k diskusii a nie je to tak, že by väčšie štáty diktovali menším, ako hlasovať. Zopakoval, že postoj SR k sankciám uvaleným Európskou úniou na Rusko je nemenný. "My tvrdíme, že sankcie nemôžu byť podstatou politiky - môžu byť jej nástrojom, ale nie obsahom".

 

Dodal, že diskusia o tom, či sankcie splnili svoj účel, stále pokračuje. Vysvetlil, že "v konečnom dôsledku máme spoločný cieľ: všetci sme zainteresovaní na rozumnej spolupráci medzi EÚ a Ruskom", čo označil za dôležité pre obe strany.

 

Za najefektívnejší kurz označil Fico plnenie mierových dohôd podpísaných v bieloruskom Minsku, čo - ako poznamenal - môže mať pozitívny vplyv na vzťahy EÚ k Rusku. Uviedol, že pokiaľ ide o integráciu Ukrajiny do EÚ, SR je ochotná pomôcť a odovzdať jej svoje skúsenosti, ale zdôraznil, že "svoju domácu úlohu si musí Kyjev spraviť sám", čím mal na mysli realizáciu reforiem, ktoré označil za "bolestivé a citlivé".

 

Vzhľadom na konflikt na východe Ukrajiny Slovenská republika podľa Fica monitoruje spoločnú hranicu, ale zatiaľ nezaznamenala nijakú neštandardnú situáciu. Zdôraznil, že Slovensko má "záujem o dobré priateľské vzťahy so všetkými, kto je na nich zainteresovaný". Pokiaľ ide o slovensko-ruskú ekonomickú spoluprácu, Fico uviedol, že počas svojej pracovnej návštevy v Rusku, ktorá sa uskutoční 2. júna, by chcel rokovať aj o tranzite plynu cez územie Slovenska.

 

Vysvetlil, že Slovenskú republiku znepokojili vyhlásenia ruskej strany, že po roku 2018-2019 už Ukrajina nebude tranzitnou krajinou, čo Slovensku podľa Fica spôsobí ťažkosti a veľké ekonomické straty. Vyhlásil, že SR je veľmi zainteresovaná na tom, aby zostala tranzitnou krajinou.

 

Dodal, že Slovensko navrhuje rôzne projekty a predkladá alternatívy vhodných riešení. Za veľmi zaujímavý označil projekt Eastring, ktorý predpokladá možnosť zlúčenia systémov plynovodov Slovenska, Maďarska, Rumunska a Bulharska s ďalším prepojením k rusko-tureckému plynovodu.

 

Na margo obvinení zo strany EÚ voči ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom, že zneužila dominantné postavenie na trhu viacerých štátov strednej a východnej Európy, Fico uviedol, že aj v tomto prípade platí prezumpcia neviny.

 

Dodal, že SR zatiaľ vo veci neprijala konečné stanovisko - "zatiaľ nie sme na 100 percent presvedčení, že došlo k porušeniam a že niektorý z hráčov na trhu zaujal dominantné postavenie". "Nechcel by som robiť nejaké konečné politické závery," uzavrel Fico.

 

Druhou témou jeho rokovaní v Moskve bude spolupráca v oblasti jadrovej energetiky, ako aj realizácia ďalších projektov, napríklad projektu Cyklotrón či licencovaná výroba ruskej vojenskej techniky na Slovensku. Spresnil, že reč bude aj o spoločnom projekte výstavby širokorozchodnej trate.

 

Rozhovor sa uskutočnil v Moskve, kde sa predseda slovenskej vlády Robert Fico zúčastnil na oslavách 70. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne. Uviedol, že by považoval za chybu nepricestovať do Moskvy. Súčasne poznamenal, že sa nebude vyjadrovať na adresu politikov, ktorí k tomu zaujali iný postoj.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona