Fico vo Viedni: Politizácia otázky jadrovej bezpečnosti je nebezpečná

NETKY.SK • 19 November 2013, 06:23 • 2 min
Fico vo Viedni: Politizácia otázky jadrovej bezpečnosti je nebezpečná

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Slovensko očakáva od Rakúska rešpekt v súvislosti so svojou jadrovou politikou. Vo Viedni to dnes večer vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico, ktorý varoval, že politizácia otázky jadrovej bezpečnosti je nebezpečná, informovala rakúska tlačová agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Hosť z Bratislavy ocenil súčasne príslušné kontakty na bilaterálnej úrovni a označil ich za veľmi transparentné. Ako konštatoval Robert Fico vo svojom vystúpení na pôde Diplomatickej akadémie, medzi oboma krajinami nejestvujú žiadne otvorené politické otázky. To umožňuje plne sa koncentrovať na pozitívnu agendu.

Slovenský premiér v prejave ocenil vzťahy s Rakúskom a menoval viaceré príklady dobrej spolupráce predovšetkým v oblasti infraštruktúry a investícií. Súčasne vyjadril nádej, že výsledky dosiahnuté za 20 rokov od vyhlásenia nezávislosti SR sú iba začiatkom úspešnej cesty. Robert Fico uviedol, že Rakúšania a Slováci vzájomne naďalej o sebe vedia málo a žijú v oddelených svetoch. Zároveň poznamenal, že aj eufória z otvorenia štátnych hraníc sčasti oslabla pre strach niektorých ľudí v Rakúsku. V tejto súvislosti upozornil, že katastrofálne prognózy o nekontrolovanom prúde kriminálnikov a lacnej pracovnej sily po vstupe SR do Európskej únie v roku 2004 sa ukázali ako neopodstatnené. Naopak, napríklad slovenské zdravotné sestry a lekári sa na rozvoji rakúskeho zdravotníctva podieľali neoceniteľným prínosom.

Na margo postupu voči extrémizmu a nacionalizmu hovoril predseda vlády SR o nutnosti inovatívnych opatrení s cieľom zabrániť ich šíreniu a Slovensko označil v tejto oblasti za príkladnú krajinu. Extrémistické politické strany v nej nemajú mnoho priestoru, konštatoval.

Robert Fico vo svojom vystúpení ocenil rakúske know-how v súvislosti s dianím na trhu práce a za jeden z najdôležitejších exportných artiklov alpskej republiky označil duálny systém vzdelávania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona