Fico: Vláde sa darí bojovať s daňovými únikmi, rastie výber DPH

NETKY.SK • 5 November 2013, 13:34 • 2 min
Fico: Vláde sa darí bojovať s daňovými únikmi, rastie výber DPH

BRATISLAVA – Opatrenia, ktoré prijala súčasná vláda v boji proti daňovým únikom, prinášajú prvé ovocie. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Predstavili sme plán, ako bojovať proti daňovým podvodom a únikom. Dnes môžeme konštatovať, že náš plán zachytiť aspoň 10 % z týchto daňových podvodov a únikov sa nám podarilo naplniť. Za posledné dva mesiace sme vybrali na daniach o 210 miliónov eur viac ako sa plánovalo," vyčíslil.

Podľa ministerstva financií sa výrazne zlepšil najmä výber dane z pridanej hodnoty (DPH). "Prvýkrát po siedmich rokoch sa nám podarilo zlepšiť výber DPH. Efektívna daňová sadzba sedem rokov kĺzala nadol a zvrat sa nám podarilo vykonať po roku a pol úsilia," priblížil šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). Zlepšenie výberu tejto dane podľa neho dokazujú údaje za september a október tohto roka. "Výber daní sa naďalej zlepšuje. Dohromady za september a október je to o 210 miliónov eur viac ako predpokladala posledná daňová prognóza. Ide o 130 miliónov eur na DPH, 60 miliónov eur na dani z príjmov právnických osôb a 20 miliónov eur na spotrebných daniach. To má pozitívny dopad aj na dlh, aj na lepšie plnenie fiškálneho cieľa, teda na splnenie 3-% deficitu v roku 2013," zdôraznil Kažimír.

Zároveň avizoval, že od budúceho roka začnú platiť ďalšie opatrenia, ktoré napomôžu lepšiemu výberu daní, a tým aj k ozdraveniu verejných financií. "Od januára budúceho roka zavádzame kladivo na daňové úniky v prípade DPH. Hlavne sa sústredíme na karuselové obchody. Zavádzame elektronický výkaz DPH, budeme vyhodnocovať aj bločkovú lotériu," priblížil Kažimír.

Ministerstvo financií aj premiér zlepšenie výberu daní pripisujú aj aktivitám Finančného riaditeľstva (FR) SR. Finančná správa sa totiž viac sústredí na kontrolu platiteľov DPH, a to aj napriek poklesu vykonaných kontrol. "Počet kontrol medzi rokmi 2011 až 2013 poklesol približne o 21 %. Zaokrúhlene to je zo 7.500 na približne 6000 kontrol. Znížili sme ich zámerne, lebo sa chceme zameriavať na kontrolu tam, kde to má význam a využívame na to naše analytické nástroje," vysvetlil prezident finančnej správy František Imrecze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies