Fico: Vláda v plnej miere podporuje trestné konanie v kauze Váhostav

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 16:04 • 2 min
Fico: Vláda v plnej miere podporuje trestné konanie v kauze Váhostav

BRATISLAVA - Povinnosťou vlády SR je brať na zreteľ všetky návrhy, ktoré by mohli vyriešiť situáciu týkajúcu sa reštrukturalizácie podnikov. Predseda vlády SR Robert Fico to uviedol v reakcii na dnešnú výzvu ombudsmana pre živnostníkov a malých podnikateľov Petra Belinského (KDH), aby sa stretol so zástupcami 1240 malých živnostníkov, ktorí pracovali pre spoločnosť Váhostav.

slovakia

left justify in out

„Od roku 2010, odkedy platí zákon o reštrukturalizácii, bolo schválených viac ako 500 rôznych reštrukturalizácii podnikov. A nikdy sa nevyskytol takýto extrémny príklad, ako máme teraz na stole. Preto nemôžem na nič teraz povedať nie, nedá sa, nepôjde to,“ podotkol Fico.
     

Vláda SR podľa neho jasne a zreteľne zadefinovala, že v konaní manažmentu vidí podozrenie zo spáchania trestnej činnosti. „Predstavitelia manažmentu tejto spoločnosti museli vedieť, že podpisujú zmluvy za ceny, za ktoré nie je možné takúto stavbu postaviť. Upozorňovali sme na to, máme čisté svedomie. V rokoch 2010 až 2012 v opozícii bolo niekoľko tlačových konferencií, kde sme predovšetkým ministra dopravy Jána Figeľa upozorňovali, nerobte to. Lebo nemôže firma podpísať stavbu za 40-percentnú hodnotu. Bolo zrejmé, že manažment vedel, že nebude platiť. A rovnako musel aj vtedajší minister vedieť, že firma nebude schopná z takejto nízkej ceny platiť,“ upozornil premiér.
     

Zdôraznil, že vláda v plnej miere podporuje trestné konanie a trestné stíhanie. „Aby sa preverilo, či bol, alebo nebol úmysel manažmentu poškodiť veriteľov. V rámci trestného konania je možné nahradiť aj škodu. Existuje takzvané adhézne konanie. Predpokladám, že ak trestné konanie bude pokračovať, my sme pripravení prokuratúre, orgánom činným v trestnom konaní poskytnúť všetky relevantné podklady, ktoré potrebujú na dokončenie tohto trestného stíhania. V rámci toho predpokladám, že veritelia si budú uplatňovať náhradu škody už v trestnom konaní,“ doplnil Fico.
     

„Druhý krok je, že zakážeme všetkým firmám, ktoré sú v reštrukturalizácii, aby sa zúčastnili verejného obstarávania, pokiaľ pôjde o verejné zákazky. Tretí krok, chceme prijať právnu úpravu, ktorá zagarantuje, že DPH sa bude platiť až po uhradení faktúry. Toto podnikateľská obec vníma. My musíme teraz veľmi citlivo reagovať,“ povedal premiér.
     

Poukázal aj na návrh ministerstva financií vytvoriť odškodňovací neštátny fond, do ktorého by prispievali veľké stavebné firmy. „Z toho by sme potom dokázali aj odškodniť veriteľa. Uvedomme si, že je tu dnes na stole návrh na veľký precedens. Pretože tu boli stovky reštrukturalizácií a nikdy do obchodných vzťahov medzi veľkou firmou a malou firmou štát nevstupoval. Prvýkrát je tu preto návrh a začíname o tom všetci diskutovať, či má štát vstúpiť do takéhoto štandardného obchodného vzťahu medzi veľkou firmou a nejakým subdodávateľom. Ale nechcem v tomto okamihu povedať nie na žiadny návrh. Analyzujeme, hľadáme finančné prostriedky, ale bavíme sa o sume takmer 100 miliónov eur,“ skonštatoval predseda vlády SR.
     

Ombudsman pre živnostníkov a malých podnikateľov Peter Belinský (KDH) dnes v Žiline vyzval predsedu vlády SR Roberta Fica, aby sa stretol so zástupcami 1240 malých živnostníkov, ktorí pracovali pre spoločnosť Váhostav a vypočul si ich návrhy na riešenie situácie. „Chceme, aby štát odkúpil všetky pohľadávky a preplatil výkony, ktoré malí živnostníci a dodávatelia pre Váhostav urobili. A chceme, aby potom o tieto prostriedky zaplatil Váhostavu menej. Hovoríme tomu klasicky trojzápočet. Ak to všetko preskúmame, na rozpočet by mal byť dosah nula. Budú len administratívne náklady. A preto chcem, aby sme sa s premiérom Ficom stretli a tento plán s ním osobne prebrali,“ uzatvoril ombudsman pre živnostníkov a malých podnikateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona