Fico: Vláda SR prijíma reformné zákony veľkého rozsahu

NETKY.SK • 26 August 2015, 17:13 • 2 min
Fico: Vláda SR prijíma reformné zákony veľkého rozsahu

BRATISLAVA – Vláda SR prijíma reformné zákony veľkého rozsahu. Jedným z nich je aj návrh zákona na podporu menej rozvinutých okresov na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Na zoznam vlády by sa ich malo dostať päť až osem, ktoré by mali dostať podporu od štátu. Uviedol to dnes premiér Robert Fico.

"Tento materiál má dva významné dokumenty. Jedným dokumentom je samotný návrh zákona, ktorý hovorí o tom, že zvýhodnenie budú mať tie okresy, kde je miera nezamestnanosti vyššia ako 1,9-násobok priemernej nezamestnanosti na Slovensku. Pohybuje sa niekde na úrovni okolo 20 %," spresnil premiér.

 

Ako ďalej uviedol, podstata tohto zákona spočíva v tom, že vláda chce podporovať investície už vo výške nad 100.000 eur v podobe štátnej pomoci. "Táto štátna pomoc sa môže pohybovať vo výške 45 % až 55 %. Podmienka je desať vytvorených pracovných miest. Chceme odstraňovať regionálne rozdiely," podotkol Fico.

 

Nárok na podporu pre daný okres má vyhodnocovať ministerstvo dopravy. Jeho úlohou bude aj vypracovanie Akčného plánu v lehote do šiestich mesiacov od vzniku nároku. Päťročný Akčný plán má obsahovať zoznam konkrétnych opatrení a ich realizátorov, zdroje financovania a spôsob vyhodnocovania dosiahnutého pokroku. Po odsúhlasení tohto plánu najmenej dvojtretinovou väčšinou hlasov Rady pre rozvoj regiónov ho ministerstvo dopravy predloží na schválenie vláde. Okresy majú dostávať podporu formou technickej pomoci a regionálneho príspevku.

 

Okrem toho chce vláda zvýšiť príspevok na výstavbu nájomných bytov, pripravila projekty zamerané na dopravnú infraštruktúru či rôzne zvýhodnenia. "Budeme poskytovať odvodovú úľavu na sociálne poistenie v najmenej rozvinutých okresoch pre predtým nezamestnaných už od šiestich mesiacov. Je to konkrétny plán projektov, ktoré má minister práce k dispozícii," spresnil Fico.

 

Vláda tiež pripravuje projekty v oblasti vodného hospodárstva. "Chceme dať začínajúcim podnikateľom možnosť rozbehnúť sa, napríklad chceme zvýhodňovať prenájom poľnohospodárskej pôdy zo Slovenského pozemkového fondu pre mladých začínajúcich pôdohospodárskych podnikateľov," priblížil ďalšie opatrenie premiér. Začínajúci podnikatelia majú zase dostávať finančné prostriedky na nákup technológií.

 

Predseda vlády konštatoval, že návrh zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov bude ešte predmetom širokej diskusie v parlamente. "Ja sa nebránim návrhom na vylepšenie, ale ťažko budeme akceptovať politikárčenie na túto tému," zdôraznil Fico.

 

Podľa jeho slov boli viacerí opoziční politici vo vláde a mali dostatok času na realizáciu opatrení. "My to robíme, neodovzdávame to novej vláde. Chceme, aby tento zákon platil čo najrýchlejšie. Ideálne by bolo, keby platil od 1. decembra 2015, aby sme ešte stihli schváliť na jar do konania parlamentných volieb aj niekoľko akčných plánov vo vzťahu k príslušným okresom, ktoré budú na zozname," doplnil.

 

Konštatoval tiež, že jeho vláda prijíma reformné zákony veľkého rozsahu. "Nebojíme sa ísť do veľkých rozhodnutí. Teším sa, že Národná rada SR má dostatok kvalitných zákonov, ktorými sa bude môcť zaoberať," zhodnotil dnešné rokovanie vlády, ktorá prijala vyše 60 legislatívnych materiálov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona