Fico: Vláda splnila väčšinu opatrení z plánu posilňovania právneho štátu

NETKY.SK • 18 Január 2016, 14:26 • 2 min
Fico: Vláda splnila väčšinu opatrení z plánu posilňovania právneho štátu

BRATISLAVA – Vláde sa podarilo splniť takmer všetky opatrenia z akčného plánu na posilnenie Slovenska ako právneho štátu, ktorý schválila v júli minulého roka a chcela by v nich pokračovať aj po voľbách.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí so zástupcami iniciatívy 14 podnikateľských asociácií, zamestnaneckých združení a obchodných komôr Rule of Law na čele s Americkou obchodnou komorou na Slovensku (AmCham).

 

"S výnimkou dvoch alebo troch opatrení, kde sme požiadali o časové odloženie, všetky ostatné opatrenia, ku ktorým sme sa zaviazali v tomto akčnom pláne, boli buď splnené, alebo sa plnia. Môžem uviesť napríklad záväzok, že sa zavedie elektronická zbierka zákonov, že budú poprijímané rôzne opatrenia v zákonoch, ako napríklad zákon o trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb, alebo ako preniesť štandardy Európskej únie do rozhodovacieho konania," priblížil Fico na tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Ako pripomenul, vláda a podnikatelia sledujú v rámci iniciatívy tri oblasti. Ide o transparentnosť, predvídateľnosť a participatívnosť legislatívneho procesu, oblasť súdnictva a boj proti korupcii. "Zhodli sme sa na tom, že sa nám podarilo opäť v určitom časovom úseku významne zúžiť priestor pre rôzne netransparentné konania alebo konania, ktoré napĺňajú skutkové podstaty trestných činov," zhodnotil premiér.

 

Za dôležité označil, že sa začala vyvodzovať osobná zodpovednosť v prípade zlyhania verejných činiteľov. Ako príklad uviedol odchod z funkcií významného ústavného činiteľa, ministrov zdravotníctva či hospodárstva, alebo funkcionárov ďalších inštitúcií pod priamou kontrolou vlády.

 

Fico by chcel v napĺňaní akčného plánu pokračovať aj po voľbách. "Pokiaľ budeme súčasťou novej vládnej štruktúry, garantujeme, že celý tento akčný plán bude súčasťou programového vyhlásenia vlády," zdôraznil. Časť, ktorá sa týka legislatívy, justície a boja proti korupcii, plánuje formulovať spoločne s predstaviteľmi AmCham, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Klubu 500, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR či Republikovej únie zamestnávateľov.

 

Iniciátori Rule of Law majú podľa premiéra u členov vlády otvorené dvere. "Všade tam, kde by predstavitelia zamestnávateľov a biznisu cítili, že vývoj v nejakom veľkom tendri ide proti ich predstavám o transparentnom procese, môžu prísť a budeme spolu s nimi formulovať tieto dôležité projekty tak, aby neboli žiadne pochybnosti o ich čistote," dodal.

 

Viceprezident AmCham Peter Škodný prístup vlády ocenil. "Veľa vecí sa urobilo, na veľa vecí sme dostali prísľub, že sa urobia. Mnohokrát sa nehovorí ani tak o korupcii, ako o predražovaní. To znamená, zmeniť systém tak, aby sa nevytvárala vata, ktorá je prostriedkom pre ďalšiu korupciu alebo výpalníctvo," konštatoval.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona