Fico: Vláda splnila sľub o poklese nezamestnanosti

NETKY.SK • 2 December 2015, 14:11 • 2 min
Fico: Vláda splnila sľub o poklese nezamestnanosti

BRATISLAVA - Vláda podľa premiéra Roberta Fica splnila sľub znížiť mieru nezamestnanosti na Slovensku na úroveň priemeru členských štátov eurozóny.

slovakia

left justify in out

"Toto konštatoval Eurostat, ktorý uverejnil informáciu, že priemerná miera nezamestnanosti v eurozóne je 10,7 % a Slovensko dosiahlo rovnako túto istú úroveň," povedal Fico po stredajšom rokovaní vlády. Podľa neho je veľký predpoklad, že v nasledujúcom roku sa môže nezamestnanosť na Slovensku dostať pod "magické číslo 10 %".

 

"Sme označovaní za takzvaných skokanov, pokiaľ ide o riešenie nezamestnanosti, pretože došlo k výraznému poklesu nezamestnanosti na Slovensku a výraznému nárastu nových pracovných miest," zdôraznil predseda vlády. Za výbornú správu považuje Fico aj to, že sa Slovensku podarilo výrazne znížiť mieru nezamestnanosti mladých ľudí. Zamestnávatelia podľa premiéra začínajú hlásiť, že majú problém s nájdením pracovnej sily. "Zdá sa, že nám v evidencii zostávajú ľudia, buď ktorí nechcú pracovať, alebo ľudia, ktorí nemajú dostatočnú kvalifikáciu, alebo sú dlhodobo nezamestnaní a práve na týchto sa musí sústrediť aj nová stratégia boja s nezamestnanosťou," dodal Fico.

 

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne podľa Eurostatu v októbri klesla na 10,7 % zo septembrových 10,8 %. Znížila sa aj medziročne, keďže v októbri 2014 bola vo výške 11,5 %. Októbrová nezamestnanosť v eurozóne bola najnižšia od januára 2012. V rámci celej Európskej únie sa nezamestnanosť v októbri medzimesačne nezmenila zostala na úrovni 9,3 %. Medziročne však klesla, keďže v októbri 2014 bola vo výške 10,1 %. Októbrová nezamestnanosť v EÚ bola najnižšia od septembra 2009.

 

Na Slovensku sa v októbri nezamestnanosť znížila aj medzimesačne, a to na 10,7 % zo septembrových 10,9 %, aj medziročne, keďže v októbri minulého roka bola na úrovni 12,7 %. Medziročný pokles nezamestnanosti na Slovensku z 12,7 % na 10,7 % pritom bol v rámci EÚ druhý najvýraznejší. Najviac nezamestnanosť klesla v Španielsku, a to z 23,9 % v októbri minulého roka na 21,6 % v októbri tohto roka. Nasledovali Írsko, kde sa nezamestnanosť znížila z 10,7 % na 8,9 %, a Chorvátsko s poklesom zo 17,6 % na 15,8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona