Fico: Vláda preberá kontrolu nad Vodnou elektrárňou Gabčíkovo

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 15:16 • 2 min
Fico: Vláda preberá kontrolu nad Vodnou elektrárňou Gabčíkovo

BRATISLAVA – Vláda SR preberá kontrolu nad Vodnou elektrárňou Gabčíkovo (VEG). Informoval o tom dnes na brífingu po mimoriadnom rokovaní vlády SR jej predseda Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Štát podľa jeho slov dnes dopoludnia právoplatne vyhral na Krajskom súde (KS) v Bratislave spor so spoločnosťou Slovenské elektrárne (SE) o neplatnosť nájomnej zmluvy k VEG.
     

"Mám dobrú správu pre Slovensko, pretože dnes sme na mimoriadnom rokovaní vlády urobili ďalšie právne kroky, na základe ktorých môžem konštatovať, že si berieme späť do plného vlastníctva štátu a pod plnú kontrolu Vodnú elektráreň Gabčíkovo," spresnil premiér.
      

"Rozhodnutie KS v Bratislave o neplatnosti zmluvy o nájme VEG nám umožňuje, a aj to urobíme, žiadať od talianskej spoločnosti Enel naspäť všetky peniaze, ktoré si 'vytiahla' z VEG," podčiarkol. 
      

Pripomenul, že jeho vláda opakovane tvrdila, že zmluva o nájme Gabčíkova je neplatná a že tento prenájom hrubo poškodil hospodárske a finančné záujmy Slovenska. "Pred niekoľkými mesiacmi sme preto túto zmluvu vypovedali. Keďže sme požiadali SE pod kontrolou spoločnosti Enel, aby odstránili nedostatky a plnili si povinnosti zo zmluvy o prevádzke VEG a k plneniu týchto povinností neprišlo, rozhodli sme sa využiť ďalšie ustanovenie zmluvy o prenájme. Dnešným dňom sme rozhodli o odstúpení od tejto zmluvy," oznámil.
      

Rozhodnutie krajského súdu stavia SR podľa Fica do veľmi silnej právnej pozície. "Sme presvedčení, že nebudeme platiť ani jedno euro, pokiaľ ide o náhradu škody alebo nejaké odškodnenie. Naopak, my budeme veľmi tvrdo žiadať od SE pod kontrolou Enelu, aby štátu vrátili všetky peniaze, ktoré dostali za osem rokov prevádzky tejto vodnej elektrárne, pretože jej prevádzka sa realizovala na základe neplatnej zmluvy," dodal.
      

Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) dostal pokyn, aby jeho podriadení na Vodohospodárskej výstavbe urobili okamžite všetky právne úkony smerujúce k odstúpeniu od zmluvy. "Dnes za prítomnosti notára príde k fyzickému preberaniu VEG - urobia sa napríklad odpočty na meračoch. Postupne sa budú riešiť aj pracovno-právne záležitosti tam pracujúcich zamestnancov. Štát teda absolútne preberá pod kontrolu VEG, žiadne peniaze už nebudú chodiť do talianskej spoločnosti Enel, všetky výnosy z VEG pôjdu štátu," dodal.

 

"Slovenské elektrárne nadväzne na dnešné rozhodnutie bratislavského krajského súdu o neplatnosti zmluvy o prevádzke VEG oznamujú, že využijú mimoriadne opravné prostriedky, ihneď po oficiálnom doručení rozhodnutia súdu a jeho zdôvodnení. Naša spoločnosť je aj naďalej presvedčená o platnosti zmluvy, ktorú potvrdilo rozhodnutie prvostupňového súdu dňa 19. novembra 2013," uviedla v reakcii na rozhodnutie KS hovorkyňa SE Janka Burdová.
      

Fico už 4. decembra 2014 na tlačovej konferencii oznámil, že vláda Slovenským elektrárňam vypovie zmluvu o prevádzkovaní VEG. Dôvodom mali byť vážne porušenia zmluvy zo strany majoritného akcionára SE, talianskeho Enelu. "Po ôsmich rokoch prevádzkovania VEG talianskou spoločnosťou Enel a sprivatizovanými Slovenskými elektrárňami sme sa rozhodli pre vážne porušenia tejto zmluvy dnešným dňom zmluvu o prevádzkovaní VEG s výkonom 720 MW vypovedať," vyhlásil vtedy premiér.
      

Predseda vlády vlani začiatkom decembra tiež upozornil, že v roku 2006 bola podpísaná dohoda medzi Slovenským vodohospodárskym podnikom, ktorý dnes spravuje Gabčíkovo, a elektrárňami o prevádzke. SE by mali podľa neho platiť vodohospodárom 5 miliónov eur ročne, ktoré sa majú použiť na údržbu vodného diela. "Toto talianska spoločnosť Enel spochybňuje. Dokonca požaduje od SR zaplatenie 43 miliónov eur naspäť, vraj za to, že nám vyplácajú tieto peniaze na základe platne podpísanej zmluvy. Dodnes platia všetky tieto peniaze len s veľkou výhradou," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies