Fico: Vláda postaví Národný štadión namiesto Kmotríka, bude slúžiť Slovanu

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 19:17 • 2 min
Fico: Vláda postaví Národný štadión namiesto Kmotríka, bude slúžiť Slovanu

BRATISLAVA - Národný futbalový štadión (NFŠ) v Bratislave postaví štát. Cena za výstavbu by nemala presiahnuť 40 až 45 miliónov eur, pričom časť má financovať futbalový klub Slovan Bratislava. Uviedol to dnes premiér Robert Fico po tom, čo prezident Slovana Bratislava Ivan Kmotrík starší vyhlásil, že nebude ďalej financovať výstavbu NFŠ z vlastných peňazí. Stavebné práce by sa podľa premiéra mohli začať do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

img

 

Fico podľa vlastných slov dostal od Kmotríka list, v ktorom mu oznámil, že rezignuje na akékoľvek snahy postaviť sám národný futbalový štadión. "Keďže pán Kmotrík, ktorý stoji ako majiteľ za Slovanom Bratislava, oznámil, že sa ďalej nemieni angažovať vo výstavbe Národného futbalového štadióna, myslíme si, že je potrebné prijať rázne rozhodnutie. Vláda SR ide do toho. To znamená, že preberáme na seba zodpovednosť a sme pripravení vytvoriť všetky podmienky - finančné, technické, personálne - na to, aby na Slovensku Národný futbalový štadión v Bratislave vznikol," dodal.

 

img

 

Na tento účel predseda vlády zostaví špeciálny tím, ktorý spolu so Slovenským futbalovým zväzom, mestom Bratislava či ministerstvom školstva predloží v krátkom čase na rokovanie vlády projekt výstavby. "Máme momentálne k dispozícii 27 miliónov eur, ktoré mali byť použité na spolufinancovanie Národného futbalového štadióna," doplnil s tým, že vláda chce vyčleniť financie aj pre budúci rok.

 

Premiér plánuje v najbližšom čase začať rokovania s majiteľmi Slovana a pozrieť sa na projektovú dokumentáciu. "Máme informácie, že nič nebráni, aby sme tento štadión začali stavať," zdôraznil. Súčasťou štadióna by malo byť sídlo Slovenského futbalového zväzu, sieň slávy a bude slúžiť nielen pre potreby reprezentácie, ale aj ligového futbalu a kultúrnych podujatí.

 

img

 

"Mám toho za uplynulé mesiace plné zuby. Podľa môjho názoru bude najlepšie, keď vlastníkom štadióna nebude Kmotrík, ale mestská časť alebo vláda. Chceme vymazať problémy, aby sa ľudia prestali sťažovať, lebo si myslia, že štadión chce stavať Kmotrík, aby na ňom mohol zarábať. Nám za tie roky dalo strašne veľa práce, aby sme dostali od 35 organizácií územné rozhodnutie, celá záležitosť je momentálne na prokuratúre. S tým súvisiace nekončiace problémy nás už stáli veľa peňazí. Preto tvrdím, že ideálne bude, ak bude štadión vlastniť štát a Slovan si tu bude môcť prenajať šatne a ihrisko a hrávať na ňom," povedal Kmotrík, ktorý očakáva posun v rokovaniach v priebehu nasledujúcich týždňov: "Uvidíme, ako sa k tomu postaví mesto a vláda. V každom prípade si stojím za tým, že bude menej starostí, keď nebude majiteľom štadióna Kmotrík. Štadión tu ostane, ja tu byť nemusím... My sme zo štátu nečerpali ani korunu, hoci sme mohli. Nechceme vyciciavať štátne peniaze, pokiaľ to nebude dohodnuté. Pokiaľ si niekto myslí, že chce na tom Kmotrík zarábať, tak je na omyle. Aj preto som dnes učinil toto rozhodnutie," dodal prvý muž Slovana.

 

Proces výstavby NFŠ sa ťahá už takmer osem rokov. Dôvodov, prečo je na Tehelnom poli jama, je viacero. Poslednú kvapku do mora problémov s výstavbou dali mestskí poslanci, ktorí Kmotríkovi vypovedali nájomnú zmluvu, a tiež prokuratúra, ktorá prešetruje územné rozhodnutie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona