Fico: Vláda neponesie zodpovednosť za tých, ktorí zostanú v druhom pilieri

NETKY.SK • 28 Január 2015, 13:52 • 2 min
Fico: Vláda neponesie zodpovednosť za tých, ktorí zostanú v druhom pilieri

BRATISLAVA - Vláda SR nebude niesť zodpovednosť za to, ak sa ľudia rozhodnú zostať v druhom pilieri. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania kabinetu premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Ak parlament schváli ním odobrenú novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení z dielne rezortu práce, druhý pilier sa od 15. marca do 15. júna opätovne otvorí.
     

"Ide nám predovšetkým o vytvorenie podmienok pre každého jedného sporiteľa, ktorý je v druhom pilieri, aby sa dobrovoľne rozhodol, či bude znášať riziká, ktoré sú spojené s veľmi nízkymi dôchodkami, ktoré by mali byť z tohto piliera vyplácané aj v budúcnosti," zdôvodnil Fico.
     

Vláda je naďalej presvedčená, že v druhom pilieri je množstvo ľudí, pre ktorých takéto sporenie na dôchodok nie je výhodné. "Hovoríme možno o 350.000 ľuďoch, ktorí nemajú žiadny vymeriavací základ. Možno o 200.000 či 300.000 ľuďoch, kde ich príjmy sú na úrovni 500 až 600 eur. Takíto ľudia si v živote nenasporia v druhom pilieri. Rovnako hovoríme o kategórii ľudí vo vyššom veku, objektívne nemajú šancu si našetriť na dôchodok," zopakoval premiér.
     

Prijaté rozhodnutie považuje za správne. "Každý jeden, kto je v druhom pilieri, sa dozvie, akú má šancu na realizáciu svojho dôchodku cez druhý pilier, a bude môcť využiť jeho otvorenie, ktoré bude trvať tri mesiace, na to, aby tam zostal alebo nezostal. Ale ak tam zostane, preberá plnú zodpovednosť za to, že v budúcnosti bude mať menej, ako keby si dôchodok riešil iba cez Sociálnu poisťovňu," zdôraznil Fico. "Chceme, aby ľudia vedeli, že my nenesieme zodpovednosť, pokiaľ sa človek, ktorý nespĺňa podmienky na dobrý dôchodok, rozhodne zostať v druhom pilieri," dodal.
     

Systém by sa mal otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. Tak ako pri predchádzajúcich otvoreniach druhého piliera, zákon umožní doň aj vstúpiť. "To nie je otázka jednosmerného lístka. Keby náhodou niekto chcel do neho vstúpiť, čomu príliš neverím, pravdepodobne by sme takúto možnosť mali dať," povedal šéf exekutívy.
     

O návrhu by mohol parlament podľa Fica rokovať na aktuálnej schôdzi ešte v priebehu tohto týždňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona