Fico: Vláda nebude ignorovať výsledky referenda v Gabčíkove

NETKY.SK • 11 August 2015, 17:22 • 2 min
Fico: Vláda nebude ignorovať výsledky referenda v Gabčíkove

BRATISLAVA - Vláda podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) rešpektuje a chápe výsledky nedávneho referenda v Gabčíkove. V ňom sa obyvatelia vyjadrili proti zriadeniu tábora v obci pre dočasných azylantov z Rakúska.

slovakia

left justify in out

"Nebudeme ho ignorovať," vyhlásil Fico počas dnešnej tlačovej konferencii.

 

Dodal, že vláda na neho musí zareagovať, aj keď si uvedomuje, že jeho výsledok by bol rovnaký v ktorejkoľvek inej časti Slovenska. "Ale asi sa zhodneme na tom, že nemôžeme povedať, že neurobíme vôbec nič, pokiaľ ide o krízu s migrantmi v Európe," poznamenal.

 

Premiér avizoval, že jeho kabinet pracuje na systéme mimoriadne tvrdých represívnych opatrení, ktoré budú garantovať všetkým občanom Slovenska, či už pri trvalom, alebo dočasnom pobyte azylantov, že nedôjde k žiadnemu zvýšenému riziku.

 

Vyzval, aby sa počkalo na to, či sa vôbec zrealizuje predmetná dohoda s Rakúskom a či sa žiadatelia o azyl dočasne umiestnia v Gabčíkove, alebo v inej časti krajiny. "To sú všetko témy, o ktorých budeme ešte určite hovoriť, ale keďže rozumieme tomu, čo ľudia v Gabčíkove povedali, je povinnosťou vlády, aby na toto referendum určitým spôsobom reagovala," zopakoval. Bližšie plány exekutívy v tomto smere však nekonkretizoval.

 

Rovnako tak nemá informácie o tom, kedy by dočasní rakúski azylanti mali prísť. "Tieto veci neboli ešte zďaleka rozhodnuté, ale určite budeme s rakúskou stranou hovoriť o bezpečnostných rizikách aj v kontexte referenda v Gabčíkove," uviedol.

 

Zároveň upozornil, že keď si vláda všimne akékoľvek malé porušenie pravidiel hry, tak títo ľudia musia okamžite opustiť Slovensko. "Nie sú a nikdy nebudú určení na trvalý pobyt na území SR," prízvukoval Fico.

 

Poznamenal, že ide o dobrovoľný príspevok Slovenska k riešeniu náporu migrantov v rámci EÚ. Naďalej trvá na tom, že jej migračná politika je zlá. Problém podľa premiéra treba riešiť na mieste jeho vzniku, teda v severnej Afrike.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies