Fico: Vláda na podanie žaloby nepotrebuje mandát Národnej rady SR

NETKY.SK • 30 September 2015, 13:53 • 2 min
Fico: Vláda na podanie žaloby nepotrebuje mandát Národnej rady SR

NITRA - Vláda nepotrebuje mandát Národnej rady SR na podanie žaloby súvisiace s rozhodnutím Rady Európskej únie o prerozdelení 120.000 utečencov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to po výjazdovom rokovaní exekutívy v Nitre premiér Robert Fico (Smer-SD). Kabinet sa dnes nezaoberal obsahom žaloby, iba uložil úlohu na jej vypracovanie.

 

"Z hľadiska právneho nie je potrebné, aby si vláda dávala odsúhlasovať svoj postup, pokiaľ ide o postoj k žalobe. Nie je to nikdy v Ústave SR ani iným spôsobom upravené. Sme presvedčení, že postupujeme v súlade s vnútroštátnym poriadkom SR. Ak som proti niečomu, tak musím dotiahnuť veci do konca," reagoval Fico na otázku TASR, či si nedá tento postup, podobne ako to bolo pri hlasovaní o kvótach, odobriť parlamentom. Opozičné strany KDH a Most-Híd totiž so žalobou nesúhlasia. Sú presvedčené o tom, že to Slovensko izoluje a poškodzuje jeho meno.

 

Fico vidí v pozícii KDH a Mosta-Híd veľkú mieru farizejstva. "Nemôžu na jednej strane hovoriť, že sú proti kvótam, a potom, keď majú urobiť konkrétne kroky, už ich nechcú urobiť. Z ich postojov vyplýva, že keby boli pri moci, tak povinné kvóty realizujú a navozia sem ľudí bez ohľadu na to, či tu chcú zostať, alebo nie," podčiarkol s tým, že istá časť opozície mení kabát každú hodinu.

 

Naďalej trvá na tom, že kvóty sú technicky nezrealizovateľné, pričom podľa neho ide o čistý politický symbol.

 

Ministri vnútra EÚ, teda Rada Európskej únie, prijali minulý týždeň väčšinovo návrh Európskej komisie na premiestnenie 120.000 ľudí, ktorí zjavne potrebujú medzinárodnú ochranu. Proti relokácii bolo Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Rumunsko. Fínsko sa pri hlasovaní zdržalo.

 

Slovensko by malo do roka prijať 802 utečencov. Z nich má byť 190 z Talianska a 612 z Grécka. V prípade nutnosti sa bude prerozdeľovať ďalších 54.000 utečencov. Pre Slovensko by to znamenalo prijatie 656 ľudí, avšak toto číslo by mohlo byť aj menšie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona