Fico: Vietnam predstavuje investičné príležitosti pre podnikateľov

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 14:24 • 2 min
Fico: Vietnam predstavuje investičné príležitosti pre podnikateľov

HANOJ - Vietnam predstavuje veľké investičné príležitosti pre slovenských podnikateľov. Skonštatoval to premiér Robert Fico, ktorý je na niekoľkodňovej návšteve krajiny. Priestor na rast investícií vidí najmä v oblasti informačných technológií či bankovníctva.

slovakia

left justify in out

Fico označil Vietnam za krajinu, ktorá prešla obrovskými zmenami a má podľa neho obrovský ekonomický potenciál. Pre slovenských podnikateľov to znamená väčšie investičné príležitosti. "Mojím záujmom je, aby sme nadviazali na všetko od roku 2008," poznamenal premiér. Pred ôsmimi rokmi totiž bolo v Hanoji otvorené veľvyslanectvo, ktoré dnes navštívil spoločne so slovenskými podnikateľmi. "Som veľmi rád, že pozvanie prijali aj slovenskí podnikatelia, ktorí v pondelok (18.7.) budú na obchodnom fóre a bude sa uzatvárať celý rad konkrétnych dohôd a memoránd o spolupráci," skonštatoval Fico.

 

Premiér vidí investičné príležitosti najmä v oblasti informačných technológií. "Ďalej je to oblasť bankovníctva, som veľmi rád, že dochádza k dohode o financovaní výstavby veľkého produktovodu do Laosu, kde bude participovať Eximbanka, ako aj niektoré slovenské firmy," zhodnotil Fico.

 

Takisto sa chce snažiť dotiahnuť investorov aj na Slovensko. "Vietnam má silnú kapitálovú vrstvu. Budem predstavovať Slovensko ako krajinu pre investičné príležitosti. Ale uvedomme si, že samotný Vietnam potrebuje množstvo investícií, preto vytvára vhodné podmienky," podotkol premiér.

 

Slovensko má s Vietnamom záporné obchodné saldo. "Viac dovážame, ako vyvážame a na to sa musíme pozrieť. Ale v tomto okamihu by som chcel vytvoriť miesto pre slovenských podnikateľov, ktorí majú záujem spolupracovať s touto, síce vzdialenou, ale súčasne veľmi blízkou krajinou z pohľadu našej minulosti," dodal premiér.

 

Do Vietnamu investuje aj Medzinárodná investičná banka (MIB). "MIB investovala asi 40 miliónov amerických dolárov do Vietnamu. Investície idú takou formou, že spolupracujeme s lokálnou najväčšou komerčnou bankou. Založili sme spoločný fond na podporu malých a stredných podnikateľov, tam sme investovali asi 20 miliónov dolárov," priblížil slovenský viceprezident MIB Jozef Kollár. Spoluprácu s tamojšou bankou, ktorá vyberá malé a stredné podniky vhodné na úverovanie, hodnotí ako veľmi dobrú. "Potenciál je nielen vo Vietname, ale aj v Mongolsku, kde máme investície asi vo výške 100 miliónov dolárov. Považujeme tieto krajiny v rámci celého kontinentu Ázie za veľmi potenciálne, hlavne pokiaľ ide aj o syndikované úvery," doplnil Kollár. Pre firmy vidí priestor na uplatnenia okrem IT sektora aj v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

 

Premiér sa počas svojej návštevy okrem podnikateľov stretol aj s ľuďmi, ktorí študovali na Slovensku. Tí si založili slovenský dom, v ktorom ich je asi 300. Okrem toho Fico rokuje o investíciách aj s vietnamskou bankou pre investície a rozvoj a stretne sa aj s predstaviteľmi vlády.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies