Fico: Viacerí lídri eurozóny sa ohradili, aby ich Gréci nazývali vydieračmi

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 06:50 • 2 min
Fico: Viacerí lídri eurozóny sa ohradili, aby ich Gréci nazývali vydieračmi

BRUSEL - Grécky premiér Alexis Tsipras si počas utorňajšieho mimoriadneho summitu eurozóny vypočul na svoju adresu viacero nelichotivých poznámok. Uviedol predseda vlády SR Robert Fico po skončení tohto podujatia.

slovakia

left justify in out

Fico v rámci prezentácie názorov lídrov 19 krajín eurozóny uviedol, že došlo k dohode, podľa ktorej ak lídri eurozóny do nedele schvália nový program reforiem, v nedeľu (12.7) nebude potrebné uskutočniť ďalší summit eurozóny venovaný Grécku.

Sám však takúto možnosť označil za "science-fiction" a spochybnil, že grécka strana do nedele všetko pripraví na finálne podpísanie dohody.

 

"Ak sa grécky premiér cítil posilnený referendom, tak narazil na čoraz väčší odpor viacerých členských štátov a to, čo si dnes vypočul od iných, si určite za klobúk nedal," opísal Fico dianie na eurosummite.

 

Premiér SR spresnil, že by bolo dobre, keby dohoda pre Grécko vznikla, ale upozornil, že aj napriek nedeľňajšiemu gréckemu referendu podmienky Európanov a veriteľov budú čoraz tvrdšie, pričom referendum všetko iba viac skomplikovalo.

 

Viacerí premiéri z krajín eurozóny Tsiprasa upozornili, že ním zvolané referendum bolo vlastne o dokumente, ktorý už nebol platný, ktorý v tej chvíli neexistoval. Okrem toho Tsipras schytal kritiku aj za nepriaznivé nálady gréckych voličov voči iným európskym krajinám.

 

"Niektorí predstavitelia členských štátov si vyprosili, že sme označovaní za teroristov a vydieračov vo vzťahu ku Grécku. Ako keby Grécko bolo jediné spravodlivé a celá Európa je teraz povinná sa ku Grécku postaviť tak, že im za každú cenu musíme zachraňovať chrbát," zhodnotil situáciu slovenský premiér.

 

Fico zároveň upozornil, že do konca tohto týždňa už musí padnúť nejaké rozhodnutie o Grécku, pričom slovenská strana je pripravená na "všetky typy rozhodnutí".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona