Fico: Verím, že už končí doba, keď slovo kríza odôvodňovalo všetko

NETKY.SK • 18 Október 2013, 17:42 • 2 min
Fico: Verím, že už končí doba, keď slovo kríza odôvodňovalo všetko

ŽILINA – Ak cítime, že sa ekonomika začína trošku rozvíjať, máme právo sa vrátiť k niektorým inštitútom, ktoré boli nedotknuteľné kvôli kríze, ale ktoré v normálnej situácii je potrebné vyriešiť. Na dnešnej celoslovenskej konferencii Odborového zväzu KOVO v žilinskom Dome odborov to povedal premiér Róbert Fico.

slovakia

left justify in out

„Verím, že už končí doba, keď slovo kríza odôvodňovalo všetko. Museli sme často tolerovať veci, ktoré by sme inak netolerovali, vláda často nemohla urobiť niektoré rozhodnutia, ktoré by sme inak, ako ľavicová vláda urobili. V prípade agentúrneho zamestnávania sme prijali nejaké opatrenia cez Zákonník práce. Pokiaľ sa ukazuje, že je tu stále priestor na zneužívanie tohto typu zamestnávania, tak sme pripravení cez ministerstvo práce opätovne predložiť príslušné ustanovenia na zmenu,“ skonštatoval premiér. V otázke pracovného času podľa premiéra na seba neuveriteľne narážajú zamestnávatelia a zamestnanci. „Zamestnávatelia chcú, aby ľudia robili dlhšie, zamestnanci hovoria, že skracovaním pracovného času by sa dala riešiť aj zamestnanosť. Vláda je pripravená byť súčasťou týchto rozhovorov a možno nájsť nejaký rozumný kompromis,“ doplnil predseda vlády.

Podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu boli nosnými témami dnešnej konferencie okrem agentúrneho zamestnávania aj otázky pracovného času a nadčasov, rovnako ako zmena kolektívneho vyjednávania. „V kolektívnych zmluvách chceme skrátiť pracovný čas minimálne o hodinu a skrátiť nadčasy. Aby ľudia zarobili za osem hodín a nie za 12 alebo 16 hodín. Ideme do kolektívneho vyjednávania a chceme razantne zvýšiť mzdy. Aby rástli oveľa viac, ako teraz a aby sme sa na základe ekonomických ukazovateľov približovali minimálne k Českej republike a k Európe,“ pripomenul Machyna. Za jeden z najväčších problémov považuje šéf odborov agentúrne zamestnávanie. Podľa neho je potrebné, aby bolo vyriešené čo je doba určitá a aby za zamestnancov bol zodpovedný aj zamestnávateľ, pre ktorého pracujú. „Určite sa s tými serióznejšími zamestnávateľmi dohodneme, aby nezneužívali zamestnancov cez gastrolístky a cestovné náhrady a ďalšie veci, ktoré sú neskutočný problém. Je to sociálne zneužívanie ľudí, ktorí pracujú cez agentúry a tých je viac ako 47.000,“ doplnil Machyna s tým, že parlament by mal už onedlho schváliť zákon o kolektívnom vyjednávaní, ktorý by mal vstúpiť do platnosti od začiatku budúceho roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona