Fico: Verejné vypočutie kandidátov na post nového predsedu ÚVO bude 24. mája

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 13:19 • 2 min
Fico: Verejné vypočutie kandidátov na post nového predsedu ÚVO bude 24. mája

BRATISLAVA - Verejné vypočutie kandidátov na post nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) bude budúci týždeň v stredu (24.5.). Uviedol to dnes na tlačovej besede predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Šéfa ÚVO na návrh vlády SR volí a odvoláva Národná rada (NR) SR.

slovakia

left justify in out

"Chcem informovať, že sa touto témou budeme zaoberať budúci týždeň 24. mája, kedy budeme organizovať verejné vypočutie kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie s tým, že s vysokou pravdepodobnosťou v ten istý deň aj prijmeme rozhodnutie a ponúkneme tohto kandidáta Národnej rade SR," spresnil premiér.

 

"Vítam, že 23. mája, teda deň predtým, ako budeme rozhodovať na vláde, sa má uskutočniť dialóg - verejná diskusia. Túto diskusiu organizuje Americká obchodná komora," doplnil predseda vlády SR.

 

Informoval, že 17. mája vláda komunikovala s predstaviteľmi mimovládnych organizácií, ktoré vláde poslali kvôli výberu šéfa ÚVO otvorený list. "Priamo sme ich pozvali na verejné vypočutie. Mimovládne organizácie, Slovensko.Digital, Aliancia Fair Play. INESS, Ineko, Transparency International, Zastavme Korupciu, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Americká obchodná komora potvrdili účasť," priblížil.

 

Ráno na rokovaní vlády, v stredu budúci týždeň, bude podľa Fica verejnosti, médiám, aj mimovládnym organizáciám umožnená účasť na verejnom vypočutí.

 

"Každý z kandidátov bude mať možnosť predstaviť, ako by sa mal vyvíjať ÚVO v budúcnosti. Ja, ako predsedajúci vláde, dám možnosť položiť niekoľko otázok aj verejnosti, ktorá bude prítomná na verejnom vypočutí," dodal premiér.

 

Pripomenul zároveň, že výzva pre kandidátov na post predsedu ÚVO bola zverejnená 30. marca. Návrhy na kandidátov na šéfa ÚVO bolo možné zaslať do 30. apríla. Komisia na kontrolu návrhov kandidátov bola vytvorená 15. apríla, návrhy kandidátov skontrolovala 4. mája. Úrad vlády (ÚV) SR podľa Fica 5. mája zverejnil mená tých kandidátov, ktorí splnili všetky podmienky.

 

Z Návrhu na verejné vypočutie kandidátov na predsedu ÚVO, ktorý zverejnil ÚV SR, vyplýva, že na základe vyhlásenej výzvy boli predložené štyri návrhy na kandidátov na predsedu ÚVO, a to Peter Kubovič, Zita Táborská (súčasná predsedníčka ÚVO), Juraj Méry a Elena Sivová.

 

Návrhy na kandidátov zhodnotila Komisia na kontrolu návrhov na kandidátov na predsedu ÚVO v zložení Robert Puci (predseda komisie navrhnutý Výborom NR SR pre hospodárske záležitosti), Martin Giertl (Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti), Ľubomír Andrassy (navrhnutý predsedom Najvyššieho kontrolného úradu SR), Peter Rohaľ (zástupca ÚV SR) a Juraj Kormuth (tajomník komisie).

 

Komisia skonštatovala, že všetky návrhy boli doručené v stanovenej lehote a následne vykonala ich administratívnu kontrolu. Na základe kontroly komisia odporučila vláde SR tri návrhy na kandidáta na verejné vypočutie, a to Petra Kuboviča, Zitu Táborskú a Juraja Méryho. Návrh na kandidatúru Eleny Sivovej komisia vláde SR neodporúča na verejné vypočutie, pretože predložený návrh neobsahoval podstatnú časť podľa schválenej výzvy, a to kompletný štruktúrovaný životopis. Predložený životopis nebol kompletný (neobsahoval prvé dve strany).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona