Fico: V4 odmietne dohodu o brexite, ak Nebritom obmedzí možnosti na prácu

NETKY.SK • 18 September 2016, 09:38 • 2 min
Fico: V4 odmietne dohodu o brexite, ak Nebritom obmedzí možnosti na prácu

BRATISLAVA - Maďarsko, Poľsko, Česko a Slovensko sú pripravené vetovať akúkoľvek dohodu o brexite, ak by obmedzila právo občanov z EÚ pracovať v Británii. V rozhovore pre agentúru Reuters to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Krajiny V4 budú nekompromisné," uviedol Fico. Dodal, že "ak nebudeme cítiť záruky, že títo ľudia (žijúci a pracujúci v Británii) sú rovnocenní, budeme vetovať akúkoľvek dohodu medzi EÚ a Britániou".


Fico sa v rozhovore vyjadril aj k sankciám, ktoré EÚ uvalila na Rusko v súvislosti s jeho postojom k udalostiam na Ukrajine.


Podľa Ficovho názoru Ukrajina pri plnení svojich záväzkov, ktoré pre ňu vyplývajú z minských mierových protokolov, robí menej ako Moskva.


"Ak hovoríme o plnení minských dohôd, treba jasne povedať, že ich porušujú obe strany. Keby sme si urobili inventúru toho, ako ich plní Ukrajina, museli by ste povedať, že Ukrajina ich plní dokonca menej ako Rusko," uviedol Fico.


Sankcie, ktoré EÚ uvalila na Rusko, označil Fico za neúčinné, lebo na postoji Ruska sa nič nezmenilo. Dodal, že sankcie poškodzujú EÚ i záujmy slovenskej ekonomiky. Uviedol však, že SR bude rešpektovať jednotný postoj EÚ v tejto záležitosti.


Agentúra Reuters pripomenula, že EÚ zaviedla vo Moskve sankcie v energetickom, finančnom a obrannom sektore v roku 2014 po tom, ako Rusko na základe sporného referenda anektovalo Krymský polostrov. V júni EÚ schválila ďalšie predĺženie sankcií do konca januára 2017.


Nemecká kancelárka Angela Merkelová v auguste vyhlásila, že niet dôvodu na zrušenie sankcií, pretože Rusko neplní záväzky minských mierových protokolov, ktorých cieľom je ukončiť ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny, kde Rusko podľa Kyjeva a Západu podporuje proruských separatistov.


Slovenský premiér už na zrušenie sankcií EÚ voči Rusku vyzval viackrát: naposledy v auguste na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa konalo v Moskve.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona