Fico: V rozpočte r.2016 zvýšime podiel z výnosov DPFO pre mestá a obce na 70%

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 15:36 • 2 min
Fico: V rozpočte r.2016 zvýšime podiel z výnosov DPFO pre mestá a obce na 70%

BRATISLAVA - Vláda SR v rozpočte na rok 2016 zvýši podiel samospráv z výnosov dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) na 70 %. Na dnešnom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Fico informoval, že na základe februárovej daňovej prognózy by v tomto roku v rámci výnosu z DPFO mohli dostať samosprávy o 144 miliónov eur viac, ako v predchádzajúcom roku, čo je medziročne nárast o 11 %. "A keďže držíme slovo, to, čo sme sľúbili, to aj splníme, preto verejne vyhlasujem, že v rozpočte na rok 2016 zo súčasných 68,5 % bude podiel z výnosu z DPFO zvýšený na 70 %," uviedol Fico.

 

Premiér ocenil samosprávy za spoluprácu so štátom pri dodržiavaní záväzku znižovaním verejného dlhu a udržať deficit verejnej správy pod tri percentá. Poukázal aj na to, že na pozitívnom vývoji verejných financií sa podieľa aj hospodárenie miest a obcí. Pripomenul, že v roku 2012 mestá a obce v SR vykázali podľa metodiky ESA prebytok v sume 82 miliónov eur, v nasledujúcom roku 116 miliónov eur. "A čo je potrebné oceniť, aj v roku 2014, vo volebnom roku, keď ste sa k rozpočtu mohli postaviť inak, bolo hospodárenie miest a obcí v zásade vyrovnané," skonštatoval Fico a dodal, že podľa metodiky ESA boli príjmy samospráv vo výške 3, 622 miliardy eur a výdavky 3,633 miliardy eur.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona