Fico: Úroda bude rekordná, do cien chleba sa to však nemusí premietnuť

NETKY.SK • 18 August 2016, 13:32 • 2 min
Fico: Úroda bude rekordná, do cien chleba sa to však nemusí premietnuť

NITRA – Približne 500 vystavovateľov sa stretlo na 43. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave, ktorá sa dnes začala na výstavisku Agrokomplexu v Nitre.

slovakia

left justify in out

Na jeho otvorení sa po dlhých rokoch stretli traja najvyšší ústavní činitelia, prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko. Spoločne deklarovali záujem v maximálne možnej miere pomáhať poľnohospodárom a rovnomerne cez tento rezort rozvíjať krajinu.

 

"Viac ako polovica obyvateľstva žije na vidieku, no zamestnanosť v poľnohospodárstve je len málo cez dve percentá. V roku 2005 bolo vytvorených 200.000 pracovných miest, dnes je to 50.000 miest. Podiel slovenských potravín na pultoch obchodov dosahuje 40 percent, v okolitých krajinách je to cez 70 percent. Musíme hľadať riešenia, aby sa toto zmenilo," povedal Kiska. Predseda parlamentu Danko v tejto súvislosti vyzdvihol legislatívnu iniciatívu, ktorá je zameraná na obchodné reťazce a osobitné odvody.

 

Tohtoročná úroda bude jednou z najlepších za posledné roky, informoval premiér Fico. Zároveň však skonštatoval, že sa to nemusí premietnuť do cien chleba a pečiva. "Ak je úroda nízka a slabá, počúvame, že niektoré potraviny musia zdražieť. Keď je rekordná, nevieme to preniesť do zníženia cien. Počúvame argumenty, že v cene chleba je len 12 percent múka, zvyšok sú všetky ostatné vstupné náklady, ktoré nevieme okamžite prispôsobovať úrode," povedal. Podľa premiéra sú slovenskí poľnohospodári pod tlakom veľmi nízkych cien i ďalších udalostí, ktoré sa v našom poľnohospodárstve vyskytli. "Veľmi promptne sme reagovali na problém mlieka. Dnes je evidentné, že budeme musieť ešte viac tlačiť na Európsku komisiu, aby riešila problematiku bravčového mäsa a mlieka. Boli sme svedkami dvoch či troch pokusov riešiť túto situáciu, ktoré však boli neúspešné. Podarilo sa nám tento bod zaradiť na ostatné rokovanie Európskej rady a verím, že Európska komisia bude tejto problematike venovať rovnakú pozornosť ako zakriveniu banánov a veľkosti uhoriek," povedal premiér.

 

Slovenské predsedníctvo si v oblasti poľnohospodárstva nastavilo tri jasné priority, doplnil Fico. Prvou je postavenie slovenského farmára v potravinovom reťazci a boj proti nekalým praktikám, druhou znižovanie administratívnej záťaže pre poľnohospodárov najmä v súvislosti s Európskou poľnohospodárskou politikou a treťou prioritou je ochrana lesov a jasné vyjadrenie sa Európskej únie k lesnej politike. Slovensko bude presadzovať aj myšlienky týkajúce sa živočíšnej výroby a výroby mlieka, pričom sa chce podľa premiéra sústrediť na dve priority. "Je potrebné pozrieť sa na inú štruktúru odbytu a spoločne podporovať živočíšnu výrobu na báze slovenských krmovín, pretože to je jediná cesta, ako dať dokopy všetky aspekty, ktoré dnes na Slovensku máme," skonštatoval Fico.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies