Fico: Učitelia boli prvá kategória vo verejnej správe, ktorej išli platy hore

NETKY.SK • 4 December 2015, 15:11 • 2 min
Fico: Učitelia boli prvá kategória vo verejnej správe, ktorej išli platy hore

BRATISLAVA – Na platy učiteľov minul štát pomerne veľký objem peňazí a v troch tranžiach im vláda SR zvyšovala mzdu výrazne. Tvrdí to premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého boli učitelia prvou kategóriou ľudí pracujúcich vo verejnej správe, ktorým išli platy hore.

slovakia

left justify in out

"Bolo to trikrát po sebe, čo predstavuje dohromady asi 21-percentné zvýšenie platov. A k tomu teraz prišli ďalšie štyri percentá v rámci celej verejnej správy," povedal Fico. Ako tvrdí, učiteľom tak plat celkovo narástol o 25 percent.

 

Predseda vlády nepozná žiadnu inú kategóriu pracovníkov vo verejnej správe, okrem učiteľov, ktorej o toľko percent vzrástla mzda. "Našou povinnosťou bolo, aby sa plat učiteľa pohyboval nad priemerom zárobku v národnom hospodárstve, a toto bolo dodržané. Dnes v priemere učiteľ zarába viac," konštatoval Fico. Ako doplnil, nikdy nebude tvrdiť, že učitelia zarábajú veľa, ale v rámci možností sa dostali do prvej kategórie ľudí, ktorým vláda venovala pozornosť a zvýšila im platy. "Na toľko, koľko sme mali," podotkol premiér.

 

Minister školstva Juraj Draxler uviedol, že učitelia si zrýchlenie nárastu platu zaslúžia, pretože ich práca je hodná ako spoločenského, tak aj finančného ohodnotenia. "Pomerne veľa sa urobilo aj v ostatných rokoch, ale chcem zdôrazniť, že v budúcich rokoch potrebujeme výraznejší nárast platov učiteľov, skutočne si to zaslúžia," poznamenal minister. Podľa jeho slov je potrebné pripraviť taký súbor opatrení, aby bolo jasné, že rast financií smerujúci do školstva zabezpečí jeho vyššiu kvalitu.

 

"Pripravujeme aj v spolupráci so stavovskými organizáciami a odborníkmi súbor opatrení, ktoré naozaj zmenia všetky aspekty školstva," povedal. Podľa šéfa rezortu školstva pôjde o sériu krokov, s ktorými sa najprv musí školské prostredie stotožniť, a potom ich bude možné postupne zavádzať do praxe.

 

Draxler tvrdí, že ministerstvo školstva má v tejto chvíli uvoľnené ruky na to, aby pripravilo koncepčné zmeny. "Ktoré zabezpečia to, že slovenské školstvo, ktoré má dobré výsledky vo viacerých oblastiach, sa dostane za ďalšie roky na kvalitatívne vyššiu úroveň," konštatoval.

 

Na nedostatočné ohodnotenie upozorňuje už dlhšie napríklad Slovenská komora učiteľov. Iniciatíva bratislavských učiteľov pripravuje na štvrtok 10. decembra v školách protestnú akciu s názvom Babysitting Day, ktorou chcú poukázať na mzdu slovenských učiteľov. Podľa nich je plat učiteľa na Slovensku na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí. Pedagógovia, ktorí sa do akcie zapoja, svoju prácu 10. decembra zamerajú skôr na výchovu ako vzdelávanie. S deťmi sa budú hrať a každý učiteľ si môže prispôsobiť vyučovací deň podľa seba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona