Fico ubezpečil, že situácia na Slovensku je v súvislosti s Ukrajinou pokojná

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 19:05 • 2 min
Fico ubezpečil, že situácia na Slovensku je v súvislosti s Ukrajinou pokojná

POPRAD - Situácia na Slovensku je zatiaľ pokojná. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Poprade predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa neho má naša krajina momentálne dostatok plynu aj ropy a na slovensko-ukrajinskej hranici nezaznamenali žiadne väčšie problémy ani zvýšený pohyb osôb.
      

„Komunikujeme so všetkými zložkami na území SR, ale aj v zahraničí, pretože sme krajina, ktorá susedí s Ukrajinou a chceme vedieť, čo nám hrozí, čo nám nehrozí a chceme nejakou troškou prispieť k upokojeniu situácie v susednej krajine. Nás však predovšetkým zaujímajú naše národno-štátne záujmy,“ upozornil Fico s tým, že na hranici s Ukrajinou je realizovaný tzv. zvýšený výkon. Premiér zvažuje zvolať zasadnutie bezpečnostnej rady, aby Slovensko posilnilo hranicu, najmä pokiaľ ide o nekontrolovaný prechod migrantov, zbohatlíkov a ľudí, ktorí sa angažovali na Ukrajine v rôznych druhoch trestnej činnosti a chceli by prísť do SR.
      

Slovensko zatiaľ neeviduje ani zvýšený počet žiadostí o pridelenie víza či občianstva. „Podstatne dôležitejšie sú pre nás energetické záujmy SR, teda v oblasti plynu, ropy, čierneho uhlia, železnej rudy. Pokiaľ ide o plyn, tak SPP zatiaľ neevidoval žiadne ťažkosti v dodávkach zemného plynu na naše územie. V zásobníkoch, ktoré máme k dispozícii, je 1,77 miliardy metrov kubických plynu, čo nám garantuje jeho dostatok na najbližších päť mesiacov. Len samotné SPP disponuje takmer 800 miliónmi metrov kubických, čo nám postačuje na štyri mesiace, v prípade, že by došlo k úplnému odstaveniu dodávok plynu, čo zatiaľ nebolo avizované, ale to máme zabezpečené,“ ubezpečil Fico s tým, že to isté platí aj o rope. Jediné, čo by mohlo Slovensko trochu ohroziť, je podľa neho zastavenie dodávok uhlia a železnej rudy na naše územie. Aj toto však vláda SR cez spravodajské služby monitoruje.
      

„Pokračuje aj naša ponuka vo vzťahu k Ukrajine, pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť pre zranených ľudí. Je tu zoznam približne 20 ľudí, ktorí by mohli byť prevezení do našich zdravotníckych zariadení,“ doplnil Robert Fico. Slovensko je stále pripravené prijať niekoľko stoviek emigrantov.
      

„V tej prvej vlne sme schopní prijať tisíc utečencov v rámci našich kapacít bez väčších problémov. Vždy im treba poskytnúť ubytovanie, stravu a zdravotné ošetrenie. V prípade, že by nastala ďaleko väčšia vlna, tento počet vieme znásobiť na niekoľko desiatok tisíc, čo je už ale komplikované a mimoriadne nákladné. Do týchto pravidiel už vstupuje Európska únia so svojou pomocou a tieto náklady pomáha každému štátu znášať,“ doplnil minister vnútra Robert Kaliňák. V prípade, že by Slovensko muselo prijať viac ako 10.000 utečencov, v susednom Poľsku by to boli podľa neho státisíce, a to by musela byť humanitárna katastrofa obrovských rozmerov. „Nie je však dôvod maľovať čerta na stenu,“ uzavrel Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies