Fico: Tragédia bude, ak niekto zvrhne Asada a neponúkne riešenie

NETKY.SK • 8 December 2015, 14:27 • 2 min
Fico: Tragédia bude, ak niekto zvrhne Asada a neponúkne riešenie

BRATISLAVA - Situácia v Sýrii sa dá vyriešiť iba ak tam bude pokoj a dôjde k dohode, čo s Baššárom al-Asadom.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil dnes v diskusii na pôde HNClubu premiér Robert Fico. Situáciu v Sýrii nemôžeme vyriešiť, ak jedna polovica Európy hovorí Asad áno a druhá Asad nie. Časť krajín mimo Európskej únie hovorí o nejakom novom Asadovi. „Najväčšia tragédia v Sýrii bude, ak niekto zvrhne režim Asada a neponúkne riešenie ako bude štát fungovať ďalej. Zopakovala by sa tak situácia z Líbye aj Iraku,“ vyhlásil slovenský premiér. Dodal, že v danom okamihu veľmi podporuje koordinované aktivity medzi Francúzskom, Ruskom a USA, pokiaľ ide o útoky na Islamský štát, ale musí dôjsť aj k dohode, čo sa bude ďalej diať v Sýrii s Asadom. Fico je pesimistický, či sme v krátkom čase schopný vyriešiť problém v Sýrii. Premiér reagoval aj na výsledky prvého kola francúzskych regionálnych volieb, kde zaznamenal vzostup nacionalistický Národný front Marine Le Penovej. Nacionalisti vyšli ako víťazi v šiestich z 13 regiónov, pričom v najmenej dvoch je pozícia ich kandidátov veľmi silná. Ak štandardné politické strany nedokážu reagovať na elementárne požiadavky verejnosti, prehrajú. „Pôjdu do pekla tak ako sa to deje teraz vo Francúzsku,“ zdôraznil. "Ak by sme išli na Slovensku v súvislosti s utečeneckou krízou do polohy ľudskoprávnych svätuškárov a hovorili by sme: všetci poďte k nám, tak by sme tu mohli mať poloblázna z Banskej Bystrice možno s 30 percentami," povedal premiér.


Po otázke z pléna sa Fico nevyhol ani téme bezvízového styku s Ukrajinou, čo by pre Ukrajinu znamenalo voľný vstup do európskeho priestoru. „Nebojím sa toho. Spomeňme si aký strach bol, keď sme my vstupovali do únie, že naši ľudia zaplavia trhy v západných krajinách,“ pripomenul Fico. Rozširovanie únie je vždy na prospech oboch strán, vyhlásil. Prípadný vstup Ukrajiny do EÚ je obrovská príležitosť, a hlavne pre nás Slovákov. Je to obrovská šanca na investície pre naše podnikateľské subjekty, pre našu kapitálovú vrstvu a preto to podporujem. Ak nebudeme dostatočne múdri my, tak bude niekto iní, uviedol.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies