Fico: Téma bezpečnosti Európanov predbehla nezamestnanosť aj otepľovanie

NETKY.SK • 23 Máj 2017, 14:00 • 2 min
Fico: Téma bezpečnosti Európanov predbehla nezamestnanosť aj otepľovanie

PRAHA – Bezpečnosť Európanov sa stala témou číslo jeden. Ako ďalej povedal na utorňajšej tlačovej besede v Prahe slovenský premiér Robert Fico, bezpečnosť a ochrana ľudí v Európe pred teroristickými útokmi sa stáva absolútnou prioritou európskych štruktúr.

slovakia

left justify in out

„Jedno je isté. Toto sa stáva najvýznamnejšou témou všetkých európskych a svetových politikov. Niekedy máme problém v rámci EÚ formulovať priority, to čo chceme ponúknuť európskej verejnosti, to čo by malo Európanov ťahať k európanstvu. Dnes je nepochybné, že na mieste číslo jedna nemôže byť nezamestnanosť, sociálne otázky, nemôže byť klíma. Na prvom mieste musí byť bezpečnosť ľudí, ktorí žijú v európskom priestore,“ povedal Fico.

Fico sa na dvanástom ročníku Európskeho jadrového fóra (ENEF) tiež v Prahe vyjadril, že si nevie predstaviť slovenskú energetiku bez jadra. Je podľa neho dôležité pre energetickú bezpečnosť, keďže podiel výroby jadrovej elektriny bol na Slovensku v uplynulom roku na úrovni takmer 55 %. To zaraďuje Slovensko medzi krajiny s najvyšším podielom elektriny vyrobenej v jadrovoenergetických zariadeniach vo svete.

 

"Chcem jasne za vládu Slovenskej republiky povedať, že moja vláda je vláda, ktorá bude podporovať ďalší rozvoj jadrovej energetiky, že je to vláda, ktorá z tejto politiky nikdy neustúpi a že je to vláda, ktorá bude suverénne bojovať za právo Slovenska rozhodnúť sa, akými spôsobmi sa bude vyrábať elektrická energia v budúcnosti," zdôraznil predseda vlády na dnešnej tlačovej konferencii v Prahe, ktorá sa konala v rámci 12. zasadnutia Európskeho jadrového fóra (ENEF).

 

Jadrová energetika je podľa Fica súčasne aj zdrojom výroby elektrickej energie, ktorý napĺňa ciele v ochrane klímy. "Pretože asi ťažko dokážeme dosiahnuť tieto ambiciózne ciele, pokiaľ by sme kompletne vyrábali elektrickú energiu len napríklad spaľovaním plynu alebo hnedého uhlia," dodal premiér.

 

Jadro súčasne podľa neho predstavuje pre Slovensko aj obrovské výhody v porovnaní s inými krajinami. Ak sa dostavia tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne v Mochovciach, Slovensko bude krajinou, ktorá je schopná významného exportu elektrickej energie.

 

Aj podľa predsedu vlády Českej republiky Bohuslava Sobotku prispieva využitie jadra k tomu, aby sa v krajine dosiahli klimatické ciele. Teda, aby sa znižovali emisie skleníkových plynov. "Prispieva tiež k tomu, aby sme splnili naše ciele v oblasti zaistenia bezpečných a stabilných dodávok energií," dodal Sobotka.

 

Súčasne potvrdil zámer českej vlády veľmi intenzívne pracovať na výstavbe nového jadrového bloku v jadrovej elektrárni Dukovany. "Budeme sa snažiť v rámci nášho mandátu podniknúť všetko pre to, aby táto výstavba bežala čo najrýchlejšie a pokiaľ možno hladko," avizoval český premiér. Výstavba sa v súčasnosti podľa jeho slov pripravuje, momentálne prebieha medzinárodné posudzovanie jej vplyvov na životné prostredie, ktoré by malo trvať približne dva roky.

 

Čo sa týka slovenského projektu výstavby nového bloku v jadrovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach, po technickej stránke je podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) v zásade pripravený. Momentálne však podľa neho nie sú ekonomické podmienky vhodné na to, aby sa spustil. "Čakáme na lepšie obdobie, kedy budú ceny silovej energie na trhu trochu vyššie," vysvetlil Žiga.

 

V prípade výstavby tretieho a štvrtého bloku v jadrovej elektrárni Mochovce premiér zdôraznil, že plná zodpovednosť je na talianskej spoločnosti Enel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona