Fico: Superodpočet na vedu a výskum spôsobí daňový výpadok 24 mil. eur

NETKY.SK • 2 Január 2015, 16:19 • 2 min
Fico: Superodpočet na vedu a výskum spôsobí daňový výpadok 24 mil. eur

BRATISLAVA - Zavedenie daňových úľav pre firmy, ktoré budú investovať do vedy a výskumu, spôsobí výpadok daňových príjmov vo výške približne 24 miliónov eur. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Dnes chcem informovať, že od 1. januára 2015 platí novelizácia zákona o dani z príjmov, ktorá zavádza významné daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja," priblížil. Opatrenie podľa premiéra smeruje k podnikateľským subjektom, ktoré vykonávajú výskum a vývoj, v podobe tzv. superodpočtu nákladov na výskum a vývoj zo základu dane.
     

Novela zákona podľa neho zavádza úpravu, ktorá podporuje podnikateľské subjekty vykonávajúce výskum a vývoj, a to výške 25 % zo skutočne vynaložených nákladov na výskum a vývoj, ďalej 25 % z mzdových nákladov zamestnancov novoprijatých absolventov stredných a vysokých škôl v roku ich prijatia do zamestnania a 25 % z medziročného nárastu nákladov na výskum a vývoj. "Toto opatrenie bolo prijaté podnikateľskými subjektmi veľmi pozitívne," podčiarkol.
     

"Uvedomujeme si, že Slovensko nemôže byť dlhodobo krajina, ktorá bude odkázaná iba na montovanie alebo na lacnejšiu pracovnú silu ako je v iných štátoch, ale že musíme prinášať podstatne viac nápadov, nových myšlienok. Chceme preto motivovať podnikateľské subjekty, ktoré majú svoju výskumnú a vedeckú základňu, aby pokračovali ešte intenzívnejšie. Ak budú dávať (do výskumu, pozn. TASR) svoje vlastné peniaze, tak sa im to musí prejaviť v podobe superodpočtu v spomínanej výške," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona