Fico: Stredajší summit EÚ bude o ničom

NETKY.SK • 23 September 2015, 06:50 • 2 min
Fico: Stredajší summit EÚ bude o ničom

BRATISLAVA - Summit Európskej únie, ktorý sa koná v stredu 23. septembra v Bruseli, bude o ničom.

slovakia

left justify in out

"Dáme si asi najdrahšiu večeru, aká sa dá urobiť.  Schválime nejaké slávnostné vyhlásenie a pôjdeme v noci domov," konštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD) na dnešnom zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti.


Ako priblížil, nie sú žiadne závery a taktiež nie je celkom zrejmé, o čom budú premiéri a prezidenti členských štátov únie rokovať. Dodal, že summit bol zvolaný pod obrovským tlakom. Očakáva však, že sa na ňom budú venovať hlavne rozpočtovým opatreniam v prospech vysokého komisára pre utečencov a Svetový potravinový program OSN. Slovensko je pripravené okamžite vyčleniť 300.000 eur pre Svetový potravinový program a okolo 20 miliónov eur na operácie vedúce k zabezpečeniu vonkajších hraníc Schengenu.


"Nechceme žiadny rozkol v EÚ, chceme len, aby naďalej platilo, že sa rešpektujú všetky názory a rozhoduje sa konsenzom," reagoval na dnešné hlasovanie ministrov vnútra únie o premiestnení 120.000 utečencov z Talianska, Grécka a ďalších krajín EÚ, ktoré sú priamo dotknuté utečeneckou krízou. Po tomto rozhodnutí je EÚ pripravená premiestniť v najbližších dvoch rokoch celkovo 160.000 ľudí, ktorí zjavne potrebujú medzinárodnú ochranu.


Fico je za to, aby sa väčšinovo nehlasovalo o tom, kto-kde bude umiestnený, tak, ako sa to stalo dnes. "Čo teraz bude nejaká lotéria a niekto vyhrá pobyt na Slovensku, Maďarsku či v Rumunsku?" zamyslel sa.


Schengen podľa neho pri súčasnej migračnej vlne dostal na frak. Môže mu pomôcť len dôsledná ochrana vonkajších hraníc. "Bude nervozita, pravdepodobne bude veľa moralizovania, ale domnievam sa, že EÚ je taká silná vnútorne, že ide ďalej," vyjadril sa na margo stredajšieho summitu.


Slovensko podľa Fica víta záujem o vytvorenie zoznamu bezpečných krajín a akčného plánu návratov. "Budem sa zasadzovať za posilnenie ochrany vonkajších hraníc, budem dávať za príklad našu východnú hranicu s Ukrajinou," avizoval s tým, že SR súhlasí s budovaním hotspotov, teda bezpečných zón, kde budú migranti registrovaní a budú sa im brať odtlačky prstov.


Poukázal na údaje Eurostatu, že absolútna väčšina z nich sú ekonomickí migranti, ktorí nepochádzajú zo Sýrie. "Nevieme ani presne posúdiť, kto je zo Sýrie a kto pochádza z nejakého iného štátu. Mali by sme sa jasne ohradiť proti tomu, že sú to všetko vojnoví utečenci, lebo to tak nie je," podčiarkol.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies