Fico: Štrajk učiteľov je mediálny protest

NETKY.SK • 28 Január 2016, 15:34 • 2 min
Fico: Štrajk učiteľov je mediálny protest

NITRA – Práve prebiehajúci štrajk učiteľov, v rámci ktorého pedagógovia žiadajú dofinancovanie školstva a zvýšenie svojich platov, označil premiér Robert Fico za mediálny protest.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je štrajku, vzhľadom na jeho rozsah, venovaná príliš veľká pozornosť. „Ak je na Slovensku 6700 škôl a na proteste sa v nejakej podobe dnes zúčastňuje 114 škôl, tak to sú necelé dve percentá,“ skonštatoval Fico v Nitre počas dnešného vyhlásenia výzvy, v rámci ktorej je vyčlenených 79 miliónov eur na rozširovanie kapacít materských škôl.

 

Premiér zároveň pripomenul, že vo verejnej správe nie je žiadna profesia, ktorej by sa zvyšovali platy v rokoch 2012 až 2016 tak dynamicky ako učiteľom. „Dohromady sme vyčlenili v tomto období na zvýšenie platov pre učiteľov 480 miliónov eur. 480 miliónov eur, pol miliardy! Nikto iný vo verejnej správe nemal takúto dynamiku. Samozrejme, že chápem, že by chceli viac, každý chce viac. My sme zvyšovali a chcem zvyšovať platy ďalej,“ skonštatoval Fico.

 

Podľa jeho slov musí byť ďalšie zvyšovanie miezd v školstve súčasťou programového vyhlásenia vlády, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb. V súčasnosti však na takýto krok podľa neho nie je priestor. „Ja sa rovno pozerám učiteľom do tváre. Keby sme mali viacej, tak im dáme viacej. Ja len verím, že učitelia, teda tie dve percentá, čo štrajkujú, sa vrátia naspäť do tried. Je treba vydať vysvedčenia žiakom, to sú dôležité veci. A po 19 dňoch voľna, ktoré bolo cez Vianoce, 19 dní boli doma, tak myslím si, že je čas, aby sa začalo riadne vyučovanie v školách,“ povedal Fico.

 

Premiér zároveň odmietol úvahy o tom, že by peniaze, ktoré vláda dala na zvýšenie bezpečnosti v súvislosti s utečeneckou krízou, by bolo vhodnejšie zainvestovať práve do školstva a vzdelávania. „Na platy učiteľov sme dali 480 miliónov eur a na zvýšenie bezpečnosti Slovenskej republiky sme dali necelých 100 miliónov eur. Bezpečnosť tohto štátu je pre mňa priorita číslo jedna. Ja nechcem, aby pán primátor mesta Nitra musel stanovovať osobitné hodiny pre plávanie pre migrantov s iným náboženstvom a osobitné hodiny pre plávanie pre ostatných občanov Slovenskej republiky. Ja nechcem, aby minister vnútra riešil problém sexuálneho obťažovania našich žien, nechcem, aby sme tu mali nejaké teroristické útoky a stojím si za tým, že ochrana tohto štátu je takisto obrovská priorita,“ dodal Fico.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies