Fico: Štefánik môže byť vzorom cieľavedomosti, šľachetnosti, odvahy

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 16:35 • 2 min
Fico: Štefánik môže byť vzorom cieľavedomosti, šľachetnosti, odvahy

KOŠARISKÁ - Milan Rastislav Štefánik je človek, ktorý dnes môže inšpirovať a byť vzorom cieľavedomosti, šľachetnosti, odvahy, lásky k vlasti. Uviedol to vo svojom príhovore predseda vlády SR Robert Fico na pietnej spomienke pri príležitosti 96. výročia tragickej smrti Štefánika v obci Košariská.

slovakia

left justify in out

"Aj dnešným pohľadom je hodnota Štefánikových činov nesmiernym úspechom v každom ohľade. Jeho vedecká kariéra, ktorá sa začala po príchode do Francúzska, za ktorú dostal viaceré ocenenia. Úspešná vojenská kariéra, v ktorej dosiahol najväčšie francúzske vojenské vyznamenania a hodnosť generál. Jeho diplomatické schopnosti, to všetko boli aj na vtedajšie časy výnimočné úspechy a priniesli mu uznanie a obdiv najvyšších spoločenských a politických kruhov," pripomenul Fico.

 

Štefánik svojou príznačnou vnútornou silou, ako dodal premiér, dokázal využiť svoje postavenie a vplyv nielen v prospech oslobodenia svojej vlasti od rakúsko-uhorského jarma, ale dokázal už vtedy vidieť súvislosti v celoeurópskom kontexte a v diaľke aj svoju víziu povojnovej strednej Európy založenej na spolupráci malých národov.

 

Súčasťou spomienky na 96. výročie Štefánikovej smrti bude aj otvorenie výstavy "Potomci nezabúdajte" spojenej s koncertom Zvonkohry či slávnostnou omšou a zakončí ju fakľový pochod historickou cestou na Bradlo.

Organizátormi podujatia sú mestá Brezová pod Bradlom a Myjava, obce Košariská a Priepasné, Spoločnosť M. R. Štefánika, Spolok rodákov M. R. Štefánika, Ministerstvo obrany SR, Slovenské národné múzeum, Cirkevný zbor ECAV Brezová pod Bradlom a Cirkevný zbor ECAV Košariská-Priepasné.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies