Fico: Štefánik je človek, ktorý poskytuje obrovské množstvo inšpirácie

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 17:10 • 2 min
Fico: Štefánik je človek, ktorý poskytuje obrovské množstvo inšpirácie

IVANKA PRI DUNAJI – Najlepším spôsobom spoznávania našich velikánov je prísť na pietne miesto, akým je aj Mohyla tragédie, miesto skonu generála Milana Rastislava Štefánika v Ivanke pri Dunaji.

slovakia

left justify in out

Platí to najmä pre mladých ľudí, ktorí nie sú z dôvodu obrovského pretlaku informácií dostatočne oboznámení o našej histórii. Na dnešnej pietnej spomienke pri príležitosti výročia Štefánikovho úmrtia to povedal predseda vlády Robert Fico.

 

„V máji 2019 uplynie sto rokov odvtedy, čo tu zahynul jeden z najväčších Slovákov. Nechcem robiť rebríček, kto bol prvý, druhý a tretí, či Štúr, Štefánik, alebo Dubček. Štefánik je pre mňa človek, ktorý dáva obrovské množstvo inšpirácie,“ vyhlásil premiér. Dodal, že ho vždy motivovalo Štefánikove heslo 'Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem'. „Je to niečo, čo by nás mohlo motivovať aj v dnešných dňoch na Slovensku,“ povedal Fico.

 

Vyzdvihol Štefánikove aktivity ako vojaka, vedca, diplomata a človeka, ktorý sa zaujímal o celý svet. “Počet jeho aktivít a skutkov bohato prevyšuje počet rokov, ktorých sa dožil,“ uviedol predseda vlády. Na záver vyjadril presvedčenie, že mohyla v Ivanke bude lákať stále viac najmä mladých ľudí.

 

Milan Rastislav Štefánik bol slovenský politik, diplomat, vojak, vedec. Zohral kľúčovú úlohu pri formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny a založení prvej Československej republiky. Zomrel pri návrate do vlasti 4. mája 1919, keď sa jeho lietadlo náhle zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. V roku 1923 bola na tomto mieste postavená mohyla v tvare pyramídy podľa projektu architekta Dušana Jurkoviča.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona