Fico: Štátny odkup pohľadávok Váhostavu-SK nikto nezastaví

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 12:07 • 2 min
Fico: Štátny odkup pohľadávok Váhostavu-SK nikto nezastaví

BRATISLAVA - Vláda použije peniaze z bankového odvodu na odkúpenie 50 % pohľadávok veriteľov Váhostavu-SK presne tak, ako to naplánovala.

slovakia

left justify in out

"Túto operáciu nemôže nikto zastaviť, takže my ideme ďalej. Presne tak, ako bol zákon prijatý, sa bude táto operácia realizovať," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR premiér Robert Fico (Smer-SD). Ocenil na nej štvrtkové (23.4.) schválenie novely Obchodného zákonníka, ktorá túto možnosť prináša.

Nezaradený poslanec parlamentu Jozef Kollár ešte pred jej schválením upozornil na stanovisko Európskej centrálnej banky (ECB) z roku 2012. Podľa neho sa bankový odvod nedá použiť na iné účely ako na riešenie budúcich systémových zlyhaní bánk.

 

"Je potvrdené, že s tým má ECB problém? Nemôžete brať za sväté všetko, čo povie opozičný poslanec," reagoval dnes Fico. Vláda podľa neho nemá žiadne takéto informácie z centrálnej banky. "Navyše máme potvrdené, že takéto operácie nepodliehajú schvaľovaciemu konaniu žiadnych orgánov EÚ," dodal.

 

Rovnako sa dnes vyjadrilo aj Ministerstvo financií (MF) SR. Zavedenie a použitie zdrojov z osobitného odvodu bánk podľa neho nepodlieha súhlasu alebo inej schvaľovacej kompetencii orgánov EÚ alebo ECB. Stanoviská banky majú odporúčací charakter, ako vyjadrenie sa k pripravovanej legislatívnej zmene.

 

"Osobitný odvod, ktorý napomôže riešiť krízovú situáciu v sektore stavebníctva, je plne pod kontrolou Slovenskej republiky. Použitie osobitného odvodu je riešením pre zmiernenie dopadov vzniknutej krízovej situácie, ktorá má potenciál byť spúšťačom hlbšieho systémového zlyhania," upozornil rezort financií.

 

Takýto krízový vývoj by podľa MF mohol ovplyvniť nielen živnostníkov v prípade Váhostavu-SK, ale aj celý sektor stavebníctva a následne bankový sektor ako najväčšieho veriteľa stavebných spoločností. "Použitím prostriedkov za prísne stanovených podmienok sa predchádza hlbšiemu systémového zlyhaniu a ohrozeniu finančného sektora, ako aj stability verejných financií a prostriedkov občanov," zdôraznilo ministerstvo.

 

Malým veriteľom Váhostavu-SK sa chystá štát cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) ponúknuť okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty. Na tento odkup sa majú použiť práve peniaze z osobitného odvodu. Štát bude následne pohľadávky vymáhať a vďaka tomu sa prostriedky, ktoré budú takto použité, vrátia späť do štátnych finančných aktív, avizoval rezort financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies