Fico: Štátne hmotné rezervy by sa mali venovať alternatívnym dodávkam plynu

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 11:42 • 2 min
Fico: Štátne hmotné rezervy by sa mali venovať alternatívnym dodávkam plynu

BRATISLAVA – Skončenie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu do Európy o štyri roky, ktoré avizoval ruský Gazprom, a dôsledky krízy na Ukrajine sú podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) udalosti, ktoré Slovensko mimoriadne znepokojujú.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ by sa táto hrozba naplnila, bude veľmi výrazným prvkom nestability v našom regióne," povedal dnes v Bratislave na konferencii krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Slovinska Štátne hmotné rezervy a ich ďalší rozvoj.

 

Verejnosť podľa Fica veľmi citlivo vníma aj udalosti nevojenského charakteru, akými sú hrozby ropnej a plynovej krízy, ale aj povodní a epidémií. V súvislosti so zmenami plynovodných trás upozornil, že Slovensko môže prísť o stovky miliónov eur, ktoré získava na tranzitných poplatkoch. Vyzval preto Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR), aby so zainteresovanými partnermi venovali pozornosť alternatívnym trasám dodávky plynu.

 

"Ide predovšetkým o projekt Eastring, na ktorom pracuje Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ktorý by zaručil dodávku ruského plynu cez Turecko a územia Rumunsku, Bulharska a pravdepodobne aj Maďarska alebo Ukrajiny a končil by vo Veľkých Kapušanoch," priblížil premiér. Podľa Fica je to vždy lepšie riešenie ako žiadne.

 

Súčasný slovenský plynovod podľa premiéra "vyschne" a Slovensko príde o obrovské príjmy do štátneho rozpočtu. V tomto pripomenul budúcu úlohu hmotných rezerv zabezpečiť dostatok plynu pre domácu spotrebu. Vyzdvihol SŠHR, pokiaľ ide o jej aktivity v oblasti dodávky ropy a ropných výrobkov.

 

"Myslím si, že ich úloha bude ešte výraznejšia, ako to bolo v roku 2009," pripomenul plynovú krízu. Opätovne kritizoval vtedajší postup Ukrajiny voči SR. "Napriek tomu Slovensko zabezpečilo reverzný tok plynu na Ukrajinu a garantujeme dodávku viac ako 14,5 miliardy m3 ročne. Bez tohto plynu by Ukrajina neprežila zimu. Je to dokonca plyn, pri dodávke ktorého Ukrajina zarába a teda je to veľmi výhodné pre obidve strany. Prejavili sme v konkrétnej situácii to, čo sa od partnerov očakáva, to znamená elementárnu mieru solidarity," dodal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona