Fico: Štatistiky nezamestnanosti nám skresľujú Rómovia

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 16:40 • 2 min
Fico: Štatistiky nezamestnanosti nám skresľujú Rómovia

BRATISLAVA - Rómovia nám výrazne skresľujú štatistiky nezamestnanosti, vyhlásil na dnešnom diskusnom fóre s českým premiérom Petrom Nečasom HNClub predseda vlády Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Nám neuveriteľne deformuje číslo nezamestnanosti obrovský počet Rómov, ktorých na Slovensku máme. Dobre vieme, že ide o ľudí, pre ktorých sa ťažko hľadá si práca, ktorí sú ťažko rekvalifikovateľní, kde sú veľmi ťažké pracovné návyky a pracovná disciplína. Keby sme tento problém nemali, tak je naša nezamestnanosť na úrovni možno osem či deväť percent," vyhlásil Fico. 

Reagoval tak na slová českého predsedu vlády Petra Nečasa, ktorý sa pochválil tým, že v porovnaní so Slovenskom dosahujú polovičnú nezamestnanosť. Česi majú navyše napriek nižšej produktivite práce vyššie priemerné mzdy. Kým u nás je to zhruba 800 eur, u našich susedov je to o približne 200 eur viac. "Bol by som opatrný voči týmto údajom, u štatistík sa nedajú robiť kategorické závery. Dôležité je sledovať trendy," zdôraznil Nečas. 

Premiér Fico reagoval tým, že produktivita práce na Slovensku umožňuje vyššie mzdy ako momentálne zamestnanci dostávajú. Predpokladá tiež, že by nezamestnanosť mohla v letných mesiacoch klesnúť pod 14 percent. "Celá eurozóna hovorí o rekordnej nezamestnanosti, nie je to fenomén jednej krajiny. Keby nebola na Slovensku zdeformovaná miera nezamestnanosti veľkým počtom rómskych spoluobčanov, tak Slovensko má dnes 8- či 9-percentnú nezamestnanosť," zopakoval Fico.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies