Fico: Štát prišiel pri privatizácii Slovenských elektrární o 800 miliónov

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 16:28 • 2 min
Fico: Štát prišiel pri privatizácii Slovenských elektrární o 800 miliónov

BRATISLAVA – Pri privatizácii majoritného 66-percentného podielu Slovenských elektrární pred deviatimi rokmi malo prísť Slovensko o približne 800 miliónov eur, čo v tom čase predstavovalo okolo 24 miliárd slovenských korún.

slovakia

left justify in out

Počas rokovania o správe o privatizácii Slovenských elektrární (SE) v Národnej rade SR, ktorú si od vlády vyžiadali poslanci, to vo svojom vystúpení uviedol predseda vlády Robert Fico. Podľa premiéra už v júli minulého roku bolo v tejto veci začaté trestné stíhanie pre zločin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

 

„Na základe uznesenia o začatí trestného stíhania pre uvedený zločin sa konštatuje, že krátko predtým ako boli Slovenské elektrárne privatizované a bola stanovená suma, za ktorú bol 66-percentný podiel predaný talianskej spoločnosti Enel, došlo k umelému zníženiu hodnoty vlastného imania spoločnosti Slovenské elektrárne o neuveriteľných 12 miliárd slovenských korún. Hovoríme o roku 2005, kedy sa urobili špeciálne opravy, špeciálne prepočty, a presne za účelom stanovenia kúpnej ceny došlo k zníženiu hodnoty vlastného imania spoločnosti,“ povedal Fico.

 

Podľa neho hneď potom boli Slovenské elektrárne predané za približne 32 miliárd slovenských korún. „Mesiac po privatizácii došlo k navýšeniu hodnoty Slovenských elektrární, a zrazu z kúpnej ceny 32 miliárd korún stúpla cena Slovenských elektrární na 56 miliárd slovenských korún. Tak teda, aká bola skutočná kúpna cena Slovenských elektrární? Dnes určite vieme, že nebola 32 miliárd, ale že bola minimálne 32 plus 12 miliárd, a keďže si cenu následne navýšili, môžeme hovoriť, že skutočná hodnota 66 % akcií Slovenských elektrární bola 56 miliárd korún. My dnes môžeme hovoriť o rozdiele 24 miliárd slovenských korún. Ak to dobre prerátam na eurá, je to 800 miliónov eur, o ktoré Slovenská republika pri tejto privatizácii organizovanej v roku 2005 a 2006 prišla. Verím, že tento skutok bude preverený,“ konštatoval Fico, pričom počas svojho vystúpenia v Národnej rade SR vymenoval viacerých súčasných opozičných politikov, ktorí boli pri privatizácii Slovenských elektrární vo vysokých vládnych či parlamentných funkciách.

 

Podľa predloženej správy privatizácia Slovenských elektrární druhou vládou Mikuláša Dzurindu mala byť v príkrom rozpore s postojom Ústavného súdu SR. V správe o privatizácii elektrární, ktorú si vyžiadal od vlády parlament na návrh poslanca Mikuláša Dzurindu, vyčíta súčasná vláda vtedajšiemu vládnemu kabinetu najmä zmenu postoja v celom procese privatizácie. Pôvodne sa totiž mal predávať len 49-percentný podiel Slovenských elektrární. Neskôr bol však tento podiel navýšený na 66 %.

 

Zvýšenie privatizačného podielu na 66 % vláda odôvodňovala schválením zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, ktorým mala vláda získať potrebnú legislatívnu právomoc zvýšiť podiel základného imania v bývalých monopoloch ponúknutých na privatizáciu. "Čo opätovne potvrdzuje prístup k privatizácii strategických podnikov zo strany vlád pod vedením Mikuláša Dzurindu, ktorý je v príkrom rozpore s postojom Ústavného súdu SR,“ uvádza sa v predloženej správe. Ústavný súd mal podľa správy konštatovať, že v procese privatizácie nie je dôležité len vydanie rozhodnutia o tom, ktoré odvetvia štátneho hospodárstva sa budú privatizovať a v akom rozsahu. Podľa ústavy sa hospodárstvo Slovenskej republiky zakladá na princípoch sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky.

 

Správa sa taktiež venuje zmluve o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo, na základe ktorej získali sprivatizované Slovenské elektrárne túto vodnú elektráreň do 30-ročného prenájmu. "V súvislosti s privatizáciou Slovenských elektrární bola nepochopiteľným a nezákonným spôsobom uzavretá zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Všetky výhody boli na strane firmy, ktorú vláda Mikuláša Dzurindu pod cenu predala zahraničnému vlastníkovi. Dzurindova vláda tak paradoxne porušila vlastné uznesenie z roku 2004, ktoré zaväzovalo uzavrieť zmluvy súvisiace s privatizáciou spoločnosti Slovenské elektrárne na báze obojstrannej výhodnosti," uvádza sa v správe.

 

Medzičasom vláda Roberta Fica vypovedala zmluvu o prenájme gabčíkovskej elektrárne. V súčasnosti ju už tak prevádzkuje štátny podnik Vodohospodárska výstavba. "Majetok tvoriaci Vodnú elektráreň Gabčíkovo vždy bol a ostane vo vlastníctve štátu. Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave o neplatnosti zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne dokazuje vážne pochybenia pri disponovaní s majetkom štátu. Rovnako bolo opodstatnené rozhodnutie vlády ukončiť spomínanú zmluvu, na základe ktorého štát prevzal kontrolu nad prevádzkou vodnej elektrárne," konštatuje sa v správe. Odstúpenie od zmluvy bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou súdnu dohru. Slovenské elektrárne totiž žiadajú od štátu odškodné vo výške necelých 600 miliónov eur. Naopak štát žiada od slovenského dominantného výrobcu elektriny takmer 500 miliónov eur za neoprávnené užívanie gabčíkovskej elektrárne počas zhruba deviatich

 

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona