Fico: Štát nebude tolerovať vytváranie miliónových súdnych sporov z ničoho

NETKY.SK • 18 November 2015, 15:37 • 2 min
Fico: Štát nebude tolerovať vytváranie miliónových súdnych sporov z ničoho

BRATISLAVA - Štát nebude pri 100-% štátnych teplárenských firmách tolerovať vytváranie miliónových súdnych sporov z ničoho. Uviedol to dnes na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti so schválením návrhu novely zákona o tepelnej energetike. Návrh sa má v parlamente prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

"Rešpektujem rozhodnutia súdov, nepôjdem v žiadnom prípade proti nim. Nebudeme však tolerovať vytváranie 30-miliónových súdnych sporov z ničoho. Prijali sme preto dnes rozhodnutie a dávame do parlamentu návrh, že exekučnú imunitu budeme poskytovať aj všetkým spoločnostiam, ktoré sú 100-% štátne spoločnosti s povolením na výrobu a rozvod tepla," priblížil.

 

Pripomenul, že Západoslovenská energetika, Paroplynový cyklus (PPC) aj Bratislavská teplárenská (BAT) v minulosti patrili do rúk štátu. Medzi BAT a PPC vtedy vznikol vnútropodnikový spor, ktorý mal pôvodne nízku hodnotu.

 

PPC neskôr v privatizácii získala investičná skupina Penta. "Výsledkom bolo, že PPC v rukách Penty viedol súdny spor s BAT, ktorá je 100-% štátna spoločnosť. Tento spor sa zo smiešnych pár korún dostal až na úroveň 30 miliónov eur," upozornil premiér.

 

Štát spor medzi BAT a PPC podľa Fica najskôr vyhral, potom však rozhodol Ústavný súd (ÚS) SR, na ktorom Pentu zastupoval Radoslav Procházka (predseda mimoparlamentnej strany #Sieť, pozn. TASR). Na základe ústavnej sťažnosti Procházka pomohol Pente dosiahnuť na ÚS SR zrušenie predchádzajúcich rozhodnutí v prospech štátu, pripomenul Fico. "Rozhodovalo sa opäť a súdy tentoraz vyšli v ústrety Pente, ktorá má v rukách právoplatný vykonateľný titul vo výške 30 miliónov eur voči štátnej BAT," dodal predseda vlády.

 

Kabinet dnes na návrh premiéra odobril novelu zákona o tepelnej energetike, ktorým štátni držitelia povolenia na výrobu a rozvod tepla budú mať absolútnu exekučnú imunitu. "Cieľom návrhu zákona je poskytnúť ustanoveným aktívam držiteľa povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorý je právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu, exekučnú imunitu," konštatuje sa v návrhu.

 

Subjektom exekučnej imunity má byť držiteľ povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorý je právnickou osobou so 100-% majetkovou účasťou štátu. Predmetom exekučnej imunity má byť nehnuteľný majetok takéhoto subjektu, jeho peňažné prostriedky, pohľadávky a finančné nástroje v jeho vlastníctve, ako aj iný jeho majetok, ak slúži na výrobu a rozvod tepla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies