Fico: Štát môže kúpiť len 17 % akcií v elektrárňach a získať tak väčšinu

NETKY.SK • 11 September 2014, 18:07 • 2 min
Fico: Štát môže kúpiť len 17 % akcií v elektrárňach a získať tak väčšinu

BRATISLAVA - Existujú aj iné riešenia ako len odkúpenie celého zvyšného balíka 66 % akcií v Slovenských elektrárňach.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého by mohla Slovenská republika napríklad pristúpiť len ku kúpe 17 % akcií v tejto firme. Tým by mala spolu s 34 % akcií, ktoré sú aktuálne v rukách štátu, väčšinu v podobe 51 % akcií elektrární. 
     

"Takže by sme získali väčšinu a kontrolu nad Slovenskými elektrárňami," priblížil premiér. Na takýto krok však vláda podľa jeho slov potrebuje nájsť partnera, ktorý by mal záujem o zostávajúcich 49 % akcií. 
     

Možností je ale podľa Fica viacero, filozofia vlády však zostáva stále rovnaká. "Všade tam, kde môžeme, sa pokúšame o posilnenie pozícií štátu v energetickej oblasti," zdôraznil Fico. 
     

Zopakoval, že štát prejavil záujem byť súčasťou diskusie s talianskou spoločnosťou Enel, ktorá sa rozhodla predať sprivatizovaný podiel 66 % akcií vo firme. Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) preto dostal za úlohu predložiť v krátkom čase analýzu výhod a nevýhod odkúpenia 66-% podielu v spoločnosti alebo vstupu Slovenskej republiky ako štátu medzi portfólio akcionárov.
     

Premiér zároveň potvrdil, že sa pracuje na téme vytvorenia energetického holdingu. Tvorili by ho podiely, ktoré má štát napríklad v distribučných spoločnostiach, elektrárňach alebo v Transpetrole. "Ak sa ukáže, že vytvorenie holdingu má viac výhod ako nevýhod, nevidím žiadne prekážky, prečo by sme k nemu nemali pristúpiť," skonštatoval Fico. Veľký holding sa podľa neho skôr dostane napríklad k úverom a je aj silnejším partnerom k firmám zo zahraničia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies