Fico: Štát bude musieť viac zasiahnuť do štruktúry stredného odborného školstva

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 10:42 • 2 min
Fico: Štát bude musieť viac zasiahnuť do štruktúry stredného odborného školstva

PODBREZOVÁ – Európska únia (EÚ) a miesto Slovenska v jej rámci či vzdelávanie na vysokých školách s dôrazom na neskoršie bezproblémové pracovné uplatnenie.

slovakia

left justify in out

To boli podľa slov premiéra Roberta Fica hlavné témy, o ktorých diskutoval v pondelok 20. marca v rámci svojho pracovného výjazdu so študentmi Súkromného gymnázia Podbrezová v okrese Brezno.

 

„Medzi študentov chodím predovšetkým preto, lebo cítim, že EÚ je na rozhraní v tom, či naďalej bude pokračovať v dvoch rýchlostiach, teda krajiny s eurom a bez neho, alebo tých rýchlostí bude viac,“ uviedol Fico s tým, že Slovensko si nemôže dovoliť vypadnúť z tejto hry.

 

„Ak sa stane, že okrem eurozóny a neeurozóny vznikne ešte nejaká tretia alebo štvrtá rýchlosť, je povinnosťou Slovenska byť v jadre a spolupracovať so silnými štátmi ako Nemecko, Holandsko či Francúzsko,“ konkretizoval premiér, ktorý podľa vlastných slov túto tému dnes považuje za najväčšiu výzvu pre Slovensko.

 

Ako ďalej spomenul, pri každom stretnutí so študentmi ich vyzýva, aby si vyberali školy, na ktorých im vzdelanie garantuje, že si nájdu prácu. „Ak sa dnes na Slovensku stredoškolák rozhodne ísť študovať technické smery alebo informačné technológie, má prakticky zabezpečené zamestnanie a vo veľa prípadoch je dobre zaplatené,“ vysvetlil Fico, podľa ktorého ide možno o jednu z ciest, ako zastaviť odchod mladých ľudí zo Slovenska.

 

Vo vzdelávacej oblasti je podľa neho tiež úplne evidentné, že štát bude musieť radikálnejšie zasiahnuť do štruktúry stredného odborného školstva, pretože inak nebude mať Slovensko dostatok vhodných ľudí pre prax. Za správnu cestu v tejto súvislosti považuje duálne vzdelávanie. „Môžeme ho zatraktívniť tak, že sa podelíme so zamestnávateľmi o náklady na takéto vzdelávanie, ktoré sú dnes len na strane zamestnávateľov,“ objasnil premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies