Fico: SR nemôže vylúčiť, že nie je monitorovaná spravodajskými službami

NETKY.SK • 25 Október 2013, 18:53 • 2 min
Fico: SR nemôže vylúčiť, že nie je monitorovaná spravodajskými službami

BRUSEL - Dvojdňový summit EÚ v Bruseli bol prínosom v tom, že sa významne pohlo zamestnávanie mladých ľudí a že nastali posuny v oblasti bankovej únie a digitálnej ekonomiky z hľadiska využitia tejto oblasti na podporu hospodárskeho rastu. Tak zhodnotil predseda vlády SR Robert Fico stretnutie lídrov EÚ a dodal, že neformálnou súčasťou rozhovorov bolo pôsobenie amerických spravodajských služieb v Európe.

slovakia

left justify in out

Premiér uviedol, že počas pracovnej večere odznela informácia o tom, že USA odpočúvali 35 politických lídrov, ako aj ambasády a ďalšie pracoviská medzinárodného charakteru. Dodal, že bolo vypracované stanovisko Nemecka a Francúzska, ku ktorým sa dnes pridali všetky členské štáty EÚ, a Európska rada prijala vyhlásenie, že túto záležitosť je potrebné do konca roka prešetriť a zabezpečiť, aby sa špionážne aféry, o ktorých dnes hovoria médiá, už viac neopakovali. "Lídri na jednej strane hovoria, aký veľký význam má spoločný zber informácií v boji proti terorizmu, a na druhej strane o tom, aká nedôvera vznikne, ak sa navzájom nebudeme informovať," povedal Fico. Pripomenul, že francúzsky prezident Francois Hollande v tejto súvislosti hovoril o potrebe akéhosi etického kódexu v rámci EÚ, ktorý má byť vytvorený pre spravodajské služby.

Na otázku novinárov, či Slovensko nepatrí medzi krajiny nadmieru sledované spravodajskými americkými službami, predseda vlády túto možnosť nevyvrátil. Konštatoval, že "žijeme v reálnom svete", a pripomenul, že on sa touto otázkou nezaoberá. Fico však priznal, že otázka špionáže poškodila priebeh summitu, keď sa médiá nezaujímali ani tak o to, že sa podarilo potvrdiť zdroje pre zamestnanosť mladých ľudí v EÚ, ale skôr o špionážny škandál. Na otázku TASR, ako by slovenská strana zareagovala v prípade odhalenia podobných afér ako v Nemecku či Francúzsku, Fico pripomenul len toľko, že nemožno vylúčiť možnosť, že sme "monitorovaní". "Tiež máme svoje spravodajské služby a technické zariadenia, ktoré dokážu robiť záznam rozhovorov alebo zachytávať informácie. Ale nikdy sa nemôžeme rovnať tomu, čo majú dnes k dispozícii krajiny ako USA, Nemecko, Francúzsko, Čína alebo Rusko," zhodnotil situáciu slovenský premiér. A dodal, že on aj naďalej slobodne používa a bude používať svoj mobilný telefón.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona