Fico: SR je pripravené chrániť hranice s Rakúskom, nemienime platiť daň za zlyhanie v migračnej kríze

NETKY.SK • 19 Február 2016, 20:08 • 2 min
Fico: SR je pripravené chrániť hranice s Rakúskom, nemienime platiť daň za zlyhanie v migračnej kríze

BRUSEL – Slovensko je po rozhodnutí Viedne obmedziť počet žiadateľov o azyl pripravené prijať technické opatrenia na ochranu svojich hraníc s Rakúskom. Počas druhého dňa summitu Európskej únie v Bruseli to vyhlásil premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Musíme sa pripraviť aj na technické bariéry. Ak začínajú niektoré krajiny prijímať jednostranné opatrenia ako Rakúsko a malo by to mať za dôsledok, že budeme pod obrovským tlakom migrantov, tak takisto máme právo prijímať jednostranné opatrenia," povedal pre TASR s tým, že jednostranné opatrenia nepovažuje za dobrú cestu. 

 

Tú dlhodobo vidí v uzatvorení a ochrane vonkajších európskych hraníc, nie v ich ochrane vo vnútri EÚ. Myslí si však, že na toto rozhodnutie Rakúska budú reagovať aj ostatné krajiny. "Slovensko nezlyhalo v migračnej kríze, tak nemienime za to platiť daň," podčiarkol na tlačovej konferencii.

 

Technické opatrenia by sa mali spustiť po tom, ako pred rakúskou hranicou ostatnú väčšie skupiny migrantov, ktoré by si následne pre svoju cestu do Nemecka vybrali inú trasu. "Dlhodobo sa na tento prípad pripravujeme. Minister vnútra Robert Kaliňák vie, čo má robiť, veľa sme o tom hovorili aj po technickej stránke," poznamenal premiér. Dodal, že rozhodnutie Rakúska vyvolalo na summite veľké napätie.

 

Viedeň oznámila, že tento rok prijmeme (najviac) 37.500 žiadostí o azyl, čo je len zlomkom z približne 90.000 vlani prijatých žiadostí. Od dneška bude Rakúsko cez hranice so Slovinskom vpúšťať denne už len 80 osôb, ktoré plánujú požiadať o azyl na jeho území. Okrem týchto osôb Rakúsko povolí vstup ďalším maximálne 3200 migrantom mieriacim do susedného Nemecka.

 

Šíria sa však obavy, že toto opatrenie vyvolá dominový efekt - teda že západobalkánske krajiny budú musieť tiež tvrdo obmedziť pohyb žiadateľov o azyl a vznikne humanitárna kríza v Grécku, kam v súčasnosti prichádza z Turecka väčšina utečencov smerujúcich ďalej na sever Európy.

 

Balkánske krajiny už takisto nasledujú príklad Rakúska a ohlásili plány na zastavenie migrantov na svojich hraniciach. Slovinsko sa chystá udeliť armáde právomoc strážiť hranice; Macedónsko začína posilňovať a rozširovať pletivový a žiletkový plot na úseku, kam prichádzajú migranti z Grécka. Srbský minister pre migráciu Aleksandar Vulin v Belehrade vyhlásil, že "Srbsko urobí to isté, čo Rakúsko".

 

 

img

 

 

Fico: S Britániou sa dohodneme, otázkou je kedy

 

Slovenský premiér Robert Fico nedokáže predvídať, kedy skončí druhý deň rokovaní o dohode s Veľkou Britániou, o ktorej lídri členských štátov Európskej únie rokujú na summite v Bruseli.

 

Podľa Fica by bol dopad jej odchodu na EÚ desivý, ale výrazne by poškodil aj Britániu. "Je záujem nájsť nejaký kompromis. Dohodneme sa, otázka je kedy. Či ešte do normálnych večerných hodín, alebo ako obyčajne nenormálne budeme rokovať v noci, čo považujem za úplne šialené," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii.

 

Avizoval, že keď bude Slovensko predsedať EÚ, pôjde o jednu z vecí, na ktorú bude tlačiť, teda aby rokovania netrvali do skorých ranných hodín. V prvý deň summitu sa lídri rozišli po druhej hodine rannej a následne do 05.30 h ešte pokračovali bilaterálne rokovania k úprave kompromisného návrhu dohody medzi Britániou a zvyšnými členskými štátmi.

 

"Je to nedôstojné, potom sa to prenáša do nervozity. Nie je dôstojné, aby premiéri ráno o tretej formulovali nejaké texty," zdôraznil Fico.

 

Jedným z problémov je vyplácanie zamestnaneckých príspevkov, napríklad na bývanie. Diskutuje sa o dĺžke prechodného obdobia na ich obmedzenie.Británia požaduje 13 rokov, pre niektoré členské štáty je to príliš veľa. Navrhujú sedem. "Niekde sa tieto návrhy pravdepodobne stretnú," poznamenal Fico s tým, že ich obmedzenie nebude mať retroaktívnu účinnosť, ale bude sa týkať iba nových zamestnancov, ktorí do Británie prídu z iných členských krajín.

 

Veľká diskusia je aj okolo indexácie rodinných prídavkov. Teda ich nastaveniu na výšku v domovských štátoch, kde býva dieťa rodičov pracujúcich v Británii.

 

img

 

Ďalší summit k migrácii sa môže konať začiatkom marca

 

Lídrov európskej dvadsaťosmičky a Turecka čaká začiatkom marca mimoriadny summit k migrácii. Ako informoval premiér Robert Fico, summit by sa mal uskutočniť prvý marcový týždeň, ale nie je zatiaľ známy presný dátum. „Skôr to vychádza na dni od 4. do 6. marca. Čiže buď to bude počas moratória, alebo volebného dňa,“ spresnil Fico na tlačovej konferencii počas druhého dňa zasadnutia Európskej rady.


„Mandát tejto vlády trvá, pokiaľ nebude podaná demisia, pokiaľ nebude vytváraná ďalšia vláda. Ja si myslím, že je plná legitimita pre moju vládu, aby sa na tomto summite zúčastnila delegácia vedená mojou osobou,“ uviedol Fico s tým, že ide o vážnu tému a nemôže si dovoliť to ignorovať. Ako dodal, ak by summit aj trval 6. marca, neobáva sa, že by mu ostatní premiéri povedali, že nemá mandát. „Veď sem niekedy premiéri po voľbách chodia ešte dva mesiace,“ uzavrel.


Z rokovania v Bruseli sa premiér ešte nevracia. Hlavy vlád a štátov ešte stále rokujú o požiadavkách Veľkej Británie na reformu Európskej únie. Summit sa mal pôvodne skončiť dnes poobede, lídri však pokračujú v rokovaní. Kedy sa summit skončí, ešte nie je jasné.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona