Fico: Spotrebiteľský samit by mal byť v polovici októbra 2017 v Bratislave

NETKY.SK • 4 September 2017, 16:06 • 2 min
Fico: Spotrebiteľský samit by mal byť v polovici októbra 2017 v Bratislave

LEDNICE - Spotrebiteľský samit, ktorý by sa týkal najmä dvojakej kvality potravín a súvisiacich nekalých praktík, by sa mal uskutočniť v polovici októbra tohto roku v hlavnom meste Slovenska. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní vlád SR a ČR na zámku Lednice slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti českého ministerského predsedu Bohuslava Sobotku.

slovakia

left justify in out

"Veľmi dôležitá správa je, že SR a ČR chce v európskom priestore naďalej veľmi tvrdo postupovať, pokiaľ ide o dvojakú kvalitu potravín. Niekedy je treba urobiť aj vážnejšie kroky, ako je iba návšteva bruselského sídla a stretnutie s predsedom Európskej komisie. Dohodli sme sa, že budeme spoločne iniciovať zvolanie spotrebiteľského samitu do Bratislavy v polovici októbra 2017," oznámil Fico.

 

"Chceme pozvať relevantných (euro)komisárov, chceme pozvať, ak prijme pozvanie, aj samotného predsedu EK (J. C. Junckera). Chceme tiež pozvať relevantných predstaviteľov výborov z národných parlamentov a z Európskeho parlamentu (EP)," informoval slovenský predseda vlády. Fico očakáva, že úprava príslušných europravidiel spôsobí, že sa nekalé praktiky a dvojaká kvalita budú postupne vytrácať.

 

SR a ČR podľa Fica chcú mať na bratislavskom samite relevantných ministrov pôdohospodárstva a hospodárstva, ale najmä významné európske a národné spotrebiteľské inštitúcie. "Chceme jasne hovoriť o tom, že dnes to nie je iba o potravinách - dnes je to aj o stavebných materiáloch či o drogistických produktoch. Pre nás dvojaká kvalita nie je právny problém - pre nás je toto vážny politický problém, problém dvojakého prístupu k občanom EÚ. Odmietame jesť, piť a používať šmejdy, chceme mať tú istú kvalitu produktov, ako majú ktorékoľvek iné krajiny v EÚ," zdôraznil.

 

Podľa českého premiéra Sobotku sa téma dvojakej kvality potravín stala súčasťou európskej agendy. "Som presvedčený, že samit na Slovensku, pokiaľ sa uskutoční veľmi rýchle, nám pomôže udržať tempo pri riešení spomínaného problému. Bude to dobré miesto, kde bude môcť EK prezentovať konkrétne návrhy, plány, kde sa k nim budú môcť vyjadriť zástupcovia EP, tiež zástupcovia jednotlivých členských štátov. Očakávam, že sa po samite posunieme ďalej z hľadiska konkrétnych receptov na riešenie tohto problému. Predstava vlády ČR je taká, že na konci procesu by mala byť úprava európskych pravidiel (najmä eurosmernice o ochrane spotrebiteľa), pretože máme jeden trh," dodal český predseda vlády.

 

Premiéri podľa Fica dnes rokovali aj o eurosmernici týkajúcej sa vysielania pracovníkov. "My rešpektujeme mandát V4, ale rovnako si myslíme, že neexistuje neobmedzený časový priestor, v ktorom sa môžeme 'baviť' o eurosmernici. Myslíme si, že je správne sa pokúsiť o dosiahnutie tohto kompromisu do októbra tohto roku. Za vládu SR chcem povedať, že k tomuto kompromisu chceme určite prispieť," zdôraznil Fico.

 

Predsedovia vlád SR a ČR sa podľa slov slovenského premiéra dohodli, že sa navzájom podporia pri získavaní sídla významných európskych agentúr. "Dohodli sme sa na vzájomnej podpore kandidatúr SR a ČR pri agentúrach, ktoré sa budú 'prenášať' po brexite na územie EÚ," oznámil Fico. Slovensko sa podľa neho usiluje o získanie tzv. liekovej agentúry a ČR sa usiluje o získanie tzv. bankovej agentúry.

 

Téma európskeho piliera sociálnych práv sa musí podľa Ficových slov rozvíjať národnými silami. "Za vládu SR je záujem pripraviť novú podobu, novú kvalitu sociálnych práv v Ústave SR," dodal slovenský premiér.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies