Fico: Solidarita sa dá prejaviť aj inak ako hlasovaním za nezmyslené kvóty

NETKY.SK • 7 Október 2015, 13:15 • 2 min
Fico: Solidarita sa dá prejaviť aj inak ako hlasovaním za nezmyslené kvóty

BRATISLAVA - Odmietavý postoj vlády k povinným kvótam neznamená podľa premiéra Roberta Fica, že je proti solidarite.

slovakia

left justify in out

"Sme za solidaritu, ale tá sa dá prejaviť aj inak ako hlasovaním o nezmyselných kvótach," podčiarkol na tlačovej konferencii po skončení dnešného rokovania vlády.

 

V tejto súvislosti poukázal na vyčlenenie 20 miliónov eur, ktoré by sa mali použiť na ochranu vonkajších schengenských hraníc Európskej únie. "To je náš príspevok," poznamenal Fico s tým, "že lídri členských štátov EÚ sa zhodujú na tom, že ak únia nebude dôsledne chrániť vonkajšie hranice, tak sa neubráni ďalším vlnám migrantov," dodal.

 

Uviedol, že uvedených 20 miliónov eur sa môže použiť na rôzne účely. Napríklad pre Európsku agentúru na ochranu schengenských vonkajších hraníc (Frontex), ale aj na iné typy pomoci. "Začíname uvažovať o účasti Slovenska na hot spotoch," avizoval premiér.

 

Rovnako deklaroval, že vláda nie je ďaleko od podobného rozhodnutia, aké sa už udialo v Českej republike. Tá vyšle od polovice októbra do polovice decembra vojakov do Maďarska na pomoc pri strážení jeho hraníc. Okrem vojakov vyšle aj ženijnú techniku.

 

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák považuje vyčlenenie 20 miliónov eur za dobrú správu. "Ešte sme vo vláde nediskutovali presne, ako s tým balíkom naložíme," priblížil s tým, že sám má niekoľko návrhov, o ktorých bude s premiérom a ministrom financií Petrom Kažimírom diskutovať počas letu na Kubu, kde budú do 10. októbra na oficiálnej návšteve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies