Fico: Smer-SD je mimoriadne stabilná strana

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 13:50 • 2 min
Fico: Smer-SD je mimoriadne stabilná strana

BRATISLAVA - Smer-SD je podľa predsedu strany Roberta Fica mimoriadne stabilnou stranou, ktorá má jasnú alternatívu a jasný pohľad na nasledujúce obdobie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede po skončení pracovného snemu, Smer-SD chce predložiť do parlamentných volieb alternatívu stabilného vládnutia. „Chceme, aby štát, keď sa mu darí, sa podelil aj s občanmi. V tomto duchu sme schválili druhý sociálny balíček. Balíčky sú systémovým krokom v našej práci. Sme pripravení prijímať opatrenia, z ktorých ľudia budú mať prospech,“ zdôraznil Fico. Podľa neho jeho vláda urobila poriadok vo verejných financiách, dlh je pod tromi percentami, klesá nezamestnanosť, má efektívny výber daní, úspešne bojuje s daňovými únikmi. „Preto sme prijali v roku 2014 prvý sociálny balíček. Ten je už prakticky naplnený. Po úspešnom prvom balíčku bez zvýšenia deficitu sme sa rozhodli pre druhý balíček,“ uviedol Fico s tým, že v decembri príde aj tretí balíček, ktorý sa stane súčasťou programového vyhlásenia vlády, ak bude Smer-SD vo vláde aj po marci 2016.


Vlajkovou loďou sociálneho balíčka je podľa Fica zníženie DPH na základné potraviny na desať percent. Ide o mlieko, mäso, pečivo, sladkovodné ryby. Fico sľúbil, že zvýši minimálnu mzdu. Od roku 2016 by mala dosiahnuť 400 eur. „Minimálnu mzdu nikdy nezrušíme,“ vyhlásil Fico. Smer zavádza tiež špeciálny program pomoci pre okresy s vysokou nezamestnanosťou, ktorá v nich prekračuje 20 percent. Sú to okresy ako Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava, Poltár, Sabinov, Sobrance. Fico sľúbil zvýšenie materskej dávky zo 65 percent príjmu na 70 percent a avizoval jej zvýšenie až na 75 percent. Piatym opatrením je zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa do troch rokov. Príspevok má byť zvýšený tak, aby z neho bolo možné preplatiť náklady na jasle, škôlku alebo opatrovateľskú službu na základe živnosti. Príspevok by mal byť zvýšený z 230 eur na 280 eur.


Smer sa rozhodol pokračovať v druhom balíčku v podpore rozšírenia kapacít materských škôlok, čo pomáha aj vytváraniu nových pracovných miest. Uspokojené majú byť všetky požiadavky o príspevok. Fico avizoval aj výstavbu 14 základných škôl modulového typu v regiónoch, kde je školských kapacít nedostatok. V sociálnom balíčku Smer zakotvil príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Štát dá škole na žiaka 100 eur na školu v prírode a 150 eur na žiaka na lyžiarsky výcvik. Má ísť o 600 000 nocí v slovenskom cestovnom ruchu. Podmienkou bude, že školy si vyberú slovenské rekreačné zariadenia a pobyty budú mimo hlavných sezón. Fico ponúka aj pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach zadarmo. To sa dotkne 20 000 ľudí, ktorí môžu dovolenku stráviť v účelových zariadeniach.

 

Ficova vláda tiež znižuje doplatok na lieky pre deti a dôchodcov zo 42 na 25 eur štvrťročne, pre deti 8 eur štvrťročne. Sociálny balíček tiež obsahuje investície do energetických úspor. Tá sa má dosiahnuť obnovou spoločných priestorov 13 štátnych nemocníc a príspevkom na zatepľovanie domov a energetické investície v bytovkách. Príspevok by mal byť vo výške do 30 percent nákladov na zateplenie jedného rodinného domu, ale maximálne 6 000 eur. Podľa Fica je to podpora oficiálnej ekonomiky, pretože ľudia budú predkladať bločky. Pri bytovkách by sa mal úver na zateplenie znížiť o 15 percent. „Je to pomoc pre ľudí, ktorí bývajú v bytoch,“ uviedol Fico, ktorý avizoval príspevok štátu na úhradu časti cien malých obnoviteľných zdrojov energie na výrobu elektriny a tepla. Pôjde o poukážky na kúpu napríklad kotlov.


Fico tiež avizuje lacný bankový účet pre každého. Ľudia, ktorí majú nižší príjem ako 4800 eur ročne, mali by mať účet bez akéhokoľvek poplatku. V ňom budú zahrnuté vklady a výbery, výbery z bankomatu, či inkaso. Ostatní by takýto účet mali mať za tri eurá. Posledným opatrením balíčka je fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona