Fico: Smer chce vo voľbách opäť ponúknuť stabilitu

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 11:16 • 2 min
Fico: Smer chce vo voľbách opäť ponúknuť stabilitu

BRATISLAVA – Smer-SD chce v parlamentných voľbách v roku 2016 podľa predsedu strany opäť ponúknuť stabilné vládnutie, ktoré je schopné garantovať hospodársky rast a zlepšenie úrovne života ľudí. Ako povedal Fico v prejave na pracovnom sneme, stabilitu nedokáže ponúknuť ani jedna strana.

slovakia

left justify in out

„Pohľad na opozíciu je žalostný. Riziká zlepenca sú obrovské,“ vyhlásil. Pripomenul, že Smer-SD od roku 2012 nesie ako jediná strana zodpovednosť za chod štátu. „My sa tejto zodpovednosti nemôžeme zbaviť,“ konštatoval. Podľa neho Smer-SD je štandardná medzinárodne rešpektovaná sociálnodemokratická strana, ktorá má svoje legitímne plány a ambície, ktoré sa týkajú parlamentných volieb. 


Súboj medzi vládou a opozíciou sa podľa Fica neodohráva na sociálnych a ekonomických témach. „Opozícia nemá argumenty, alternatívu, či program. Jedinou jej agendou je kriminalizovanie vlády a Smeru,“ konštatoval predseda Smeru-SD, podľa ktorého opozícia stratila všetky právne a ľudské zábrany. „Ide často o vulgárne a urážlivé vyjadrenia. Umelo sa vytvára prezumpcia viny každého, kto sa hlási k Smeru,“ uviedol s tým, že Smer je vyspelá strana, ktorá je schopná priznať vinu a vyvodiť zodpovednosť, pretože vláda jednej strany vytvára priestor na pochybenia a zlyhania. „Budeme na ne reagovať, ale len pod tlakom faktov, a nie opozičného divadla,“ vyhlásil. Fico vyzval, aby sa členovia strany nedali vyprovokovať a neznížili na úroveň opozície. „Ak nás chcú vešať na kandelábre, nazývajú nás hyenami, oni kazia meno slovenskej politiky. Smer sa nepotrebuje predstavovať vulgarizmami a zastrašovaním, ale argumentmi,“ dodal.


Očakávania ľudí sú podľa Fica obrovské. „Ľudia očakávajú, čo sme pre nich pripravení urobiť v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Je našou povinnosťou prinášať ďalšie opatrenia, ktoré budú vplývať na subjektívne hodnotenia občanov. Bez okolkov môžeme vyhlásiť, že sociálnodemokratická vláda vyvrátila 20-ročné tvrdenia, že ľavica nevie hospodáriť. Nie je to pravda. Deficit za 2014 dosiahol 2,89 HDP,“ zdôraznil. Vládnutie totiž nemôže byť podľa neho len o ozdravovaní verejných financií. „Z čísel sa ešte nikto nenajedol. Ľudia potrebujú cítiť dobré ekonomické ukazovatele. Štát sa musí s občanmi podeliť o výsledky,“ povedal s tým, že odpoveďou Smeru-SD na požiadavku sociálneho štátu bol prvý sociálny balíček v roku 2014. „Balíček je úspešný. Dvanásť z 15 opatrení sme zrealizovali a zostávajúcim nič nestojí v ceste. Hodnota balíčka dosiahla 250 miliónov eur a dosahujeme ho bez zadlžovania,“ povedal v súvislosti s prvým balíčkom, ktorý Smer-SD prijal v júni 2014, Fico.


Predseda Smeru-SD avizoval, že druhý sociálny balíček jeho strana splní do parlamentných volieb v roku 2016. Pôjde o 15 opatrení, na ktoré vláda vyčlení 200 miliónov eur. Fico nevylúčil, že parlament by mohol mať samostatné rokovanie o legislatíve, ktorá by sa týkala sociálneho balíčka.


Fico varoval, že v prípade zostavenia pravicovej vlády nezostane zo sociálnych balíčkov kameň na kameni. Prípadná pravicová vláda podľa neho podstatnú časť balíčkov zruší. „Ak príde pravicová vláda, zastaví sa rast minimálnej mzdy. Nepochybujem, že sa spustí lavína zvyšovanie cien energií. Určite sa zruší bezplatné cestovanie vlakom. Tŕňom v oku budú lacné bankové účty i nižšia DPH na potraviny. To nie je strašenie, ale skúsenosť s pravicovým vládnutím,“ vyhlásil Fico. Voľby teda budú podľa neho o tom, či vláda bude prejavovať solidaritu, alebo zvíťazí individualizmus. „Máme všetky predpoklady na to, aby sme boli pri predkladaní alternatívy úspešnejší ako rozhádaná opozícia,“ dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona