Fico: Sme pripravení spustiť vyššiu kapacitu plynu na Ukrajinu

NETKY.SK • 6 Február 2015, 13:30 • 2 min
Fico: Sme pripravení spustiť vyššiu kapacitu plynu na Ukrajinu

KYJEV - Slovensko je technicky pripravené od 1. marca spustiť v plnej prevádzke vyššiu kapacitu plynovodu Užhorod – Vojany. Počas rozhovoru s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom to dnes deklaroval slovenský premiér Robert Fico. Ten je na návšteve v Kyjeve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Zvýšime tento objem z 11,5 miliardy kubických metrov ročne na viac ako 14,5 miliardy m3 ročne. Dostávame sa prakticky k jednej tretine vašej domácej spotreby," priblížil Fico s tým, že Slovensko a Ukrajina musia spraviť všetko pre to, aby sa zachoval ich tranzitný charakter. 
     

"Samozrejme, že sme schopní v rámci vnútorného trhu Európskej únie zabezpečiť dostatok plynu pre Slovensko, ale sú nielen záujmy Európskej únie, existujú aj národné záujmy krajín," podčiarkol. V tejto súvislosti poukázal na to, že pokiaľ bude Slovensko obídené ako tranzitná krajina pre plyn, príde o stovky miliónov eur na poplatkoch.
     

Reverzný tok plynu spustilo Slovensko na Ukrajinu vlani 2. septembra.
     

Fico spomenul aj projekt širokorozchodnej železnice. Pripomenul, že spoločnosť, ktorá bola na tento účel vytvorená, pracuje na štúdii realizovateľnosti a následne by sa mali prijať konkrétne rozhodnutia územného charakteru.
     

Zároveň vyzval aj na zvýšenie pozornosti ekonomickým vzťahom medzi firmami. Požiadal Porošenka o podporu organizácie podnikateľského fóra na východe Slovenska, ktoré by sa malo uskutočniť 20.-23. apríla. Za Ukrajinu sa ho má zúčastniť 200-230 firiem, za Slovensko približne 140.
     

Porošenkovi potvrdil podporu Slovenska pre vstup Ukrajiny do Európskej únie.
     

Ukrajinský prezident informoval Fica o štvrtkových rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorí v Kyjeve odštartovali mierovú iniciatívu. Porošenko označil rozhovory za úspešné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies