Fico: Sme na jasnej ceste znižovania dlhu

NETKY.SK • 18 November 2015, 14:53 • 2 min
Fico: Sme na jasnej ceste znižovania dlhu

BRATISLAVA - Verejný dlh bude v nasledujúcich rokoch klesať.

slovakia

left justify in out

Odkazuje to rezort financií vo svojej správe o vývoji verejného dlhu a o opatreniach na jeho zníženie, ktorú musí vláda vypracovať, keďže dlh dosahuje sankčné pásma dlhovej brzdy. Podľa ministerstva financií totiž dlh klesne v roku 2015 na 52,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a následne by sa mal znižovať až na 48,6 % v roku 2018. Materiál v stredu prerokoval vládny kabinet, prediskutovať by ho mali ešte poslanci v Národnej rade SR.


Samotné opatrenia na zníženie dlhu ministerstvo v správe nešpecifikuje. Odvoláva sa na návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky, ktorý s uvedeným znižovaním dlhu počíta. Zároveň platí, že podľa pravidiel dlhovej brzdy sa pre aktuálnu výšku dlhu zmrazujú platy vládnych predstaviteľov. Za klesajúcim trendom výšky dlhu stojí aj premiér Robert Fico. "Sme na jasnej ceste znižovania verejného dlhu, čo je najlepší dôkaz toho, že nikto nemôže obviňovať vládu, že by prijímala akékoľvek opatrenia, či už vo forme sociálnych balíkov alebo iného typu, na úkor verejného dlhu alebo deficitu,“ vyhlásil predseda vlády po stredajšom rokovaní kabinetu.


Vyzdvihol aj fakt, že Európska komisia pozitívne zhodnotila návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý je podľa tohto hodnotenia plne v súlade s pravidlami Bruselu. O zodpovednej fiškálnej politike podľa premiéra hovorí aj skutočnosť, že Slovensku sa v posledných aukciách darí predávať štátne dlhopisy aj so záporným úrokom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies