Fico: Slovenský rozpočet patrí medzi päť najlepších v eurozóne

NETKY.SK • 18 November 2016, 16:39 • 2 min
Fico: Slovenský rozpočet patrí medzi päť najlepších v eurozóne

BRATISLAVA - Slovenský rozpočet patrí medzi päť najlepších v eurozóne. Vyzdvihol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na stredajšie (16.11.) hodnotenie rozpočtu SR na nasledujúce roky zo strany Európskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

"Slovensko sa opäť zaradilo medzi päť najlepších štátov eurozóny pokiaľ ide o kvalitu rozpočtu. Rozpočet spĺňa všetky veľmi náročné kritériá, ktoré sú v Pakte rastu a stability, alebo ďalšie kritériá, ktoré eurozóna očakáva od členských štátov," zdôraznil predseda vlády.

 

Slovensko si podľa neho takéto postavenie zabezpečilo už tretíkrát za sebou. "Podarilo sa nám po úspešnej konsolidácii v rokoch 2012 a 2013 dostať Slovensko z procedúry nadmerného deficitu a rozpočty na roky 2015 a 2016 boli rovnako ako ten budúcoročný plne v súlade s európskymi pravidlami," dodal premiér.

 

Hodnotenie EK bude ešte prerokované radou ministrov financií eurozóny a následne aj celej EÚ začiatkom decembra. "Slovensko tam ide veľmi komfortne s hodnotením, vo veľmi dobrej skupine," zdôraznil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

EK tento týždeň oznámila, že len päť krajín eurozóny predstavilo rozpočty plne kompatibilné s pravidlami EÚ. Ide o Estónsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko a Slovensko. Slovensko sa tak rovnako ako v minulých rokoch ocitlo medzi krajinami, ktorým nehrozí revízia navrhnutých národných rozpočtov.

 

Naopak, šesť členských krajín podľa komisie nedodržiava stanovené rozpočtové a dlhové pravidlá. Ďalší štyria členovia eurozóny sú "v zásade v súlade" s európskymi pravidlami. Do procedúry nadmerného deficitu sú už zaradené Francúzsko, Portugalsko a Španielsko. Grécko hodnotené nebolo, pretože spadá pod samostatný záchranný finančný program.

 

O návrhu rozpočtu na nasledujúce roky bude Národná rada (NR) SR rokovať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína budúci týždeň v utorok (22.11.).

 

Hodnotenie Bruselu je odpoveďou pre RRZ, tvrdí Fico

 

Návrh rozpočtu na budúci rok je kvalitný a bude dodržaný. Tvrdí to premiér Robert Fico, ktorý tak komentoval tento týždeň zverejnené hodnotenie rozpočtu Slovenska zo strany Bruselu. Európska komisia ho totiž ohodnotila ako plne v súlade s pravidlami Paktu stability a rastu. Fico vníma ako neopodstatnené vyjadrenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), podľa ktorej v návrhu rozpočtu prevažujú negatívne riziká nad pozitívnymi. „Nebudem komentovať rôzne vyjadrenia zo strany Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Myslím si, že prognóza Európskej komisie, pokiaľ ide o vývoj ekonomiky a zamestnanosti a hodnotenie Európskej komisie, pokiaľ ide o rozpočet Slovenskej republiky, je najlepšou odpoveďou Rade pre rozpočtovú zodpovednosť,“ povedal Fico na piatkovej tlačovej konferencii.


Ku kritike rozpočtovej rady sa pridal aj minister financií Peter Kažimír. Reagoval napríklad na riziko, ktoré rada vidí v rozpočte zdravotníctva. „Rozpočtová rada si robí svoju úlohu, ale v prípade týchto výtiek si myslím, že ide ďaleko za svoj mandát,“ konštatoval. V zdravotníctve je totiž podľa Kažimíra jasne identifikovaný plán úspor na základ projektu Hodnota za peniaze, ktorý má už v budúcom roku úspory v rámci rezortu zdravotníctva v objeme zhruba 180 mil. eur. „Takýchto štuchancov so strany rozpočtovej rady sme už zažili za posledné roky dosť, ale samozrejme výsledok je dôležitý,“ dodal minister financií. Kažimír zároveň pripustil, že rozpočtové príjmy v budúcom roku budú v skutočnosti vyššie, ako sa predpokladá v návrhu rozpočtu. Ak sa to potvrdí, využité budú tieto nadpríjmy na investičné projekty.


Slovensko je podľa hodnotenia Bruselu medzi piatimi krajinami eurozóny, ktorých rozpočet na budúci rok je v plne v súlade s pravidlami Paktu stability a rastu. Okrem nás majú rozpočet v poriadku Nemci, Estónci, Luxemburčania a Holanďania. "Celkovo, Európska komisia konštatuje, že návrh rozpočtového plánu Slovenska, ktoré je v súčasnosti v preventívnej časti paktu, je v súlade s ustanoveniami Paktu stability a rastu. Komisia vyzýva miestne orgány k dôslednej implementácii rozpočtu na rok 2017,“ píše sa v hodnotení rozpočtového plánu Slovenska.


Podľa návrhu rozpočtu má verejná správa na budúci rok hospodáriť so schodkom 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). Kabinet plánuje znížiť schodok v roku 2018 na 0,44 % HDP a prvý prebytkový rozpočet by malo Slovensko dostať v roku 2019 s plusovým saldom 0,16 % HDP. Verejný dlh by tak mohol postupne klesať až k úrovni 49,1 % HDP v roku 2019. Súčasťou návrhu je pritom aj rezerva v sume 100 mil. eur, ktorá zatiaľ nemá presné rozdelenie. Časť z nej však určite pohltí úprava miezd vo verejnej správe, ktorá vzíde z prebiehajúceho kolektívneho vyjednávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona