Fico: Slovensko zosúladí pri plyne európske záujmy s národnými záujmami krajín

NETKY.SK • 29 Január 2015, 14:50 • 2 min
Fico: Slovensko zosúladí pri plyne európske záujmy s národnými záujmami krajín

SLAVKOV U BRNA - Slavkov u Brna 29. januára (TASR) – Slovenská republika zosúladí pri plyne európske záujmy s individuálnymi záujmami krajín.

slovakia

left justify in out

Slovensko je podobne ako Česká republika pre ruský plyn totiž tranzitnou krajinou. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Slavkove u Brna predseda vlády SR Robert Fico po podpise Slavkovskej deklarácie za účasti českého premiéra Bohuslava Sobotku a rakúskeho kancelára Wernera Faymanna.
     

Ak by Ukrajina prestala byť pre plyn tranzitnou krajinou, zaznamenala by SR podľa Fica výpadok príjmov z tranzitných poplatkov. "Prišli by sme o obrovské peniaze, ktoré dostávame za to, že cez Slovensko preteká plyn smerom ďalej do Českej republiky a k západným partnerom," spresnil.
     

Podľa premiéra treba síce dávať dohromady európsku bezpečnosť, pokiaľ ide o plyn, schopnosť navzájom sa podporovať v prípade výpadkov. "Musíme však trochu hľadieť aj na záujmy krajín, ktoré dlhodobo zohrávali v tranzite plynu dominantnú úlohu. To je náš cieľ, a takto sa k nemu budeme aj stavať," doplnil.
     

"Naša snaha je mať suseda, bezprostredného, v mierovej kondícii, v kondícii krajiny, ktorá sa môže rozvíjať a ktorá si môže robiť svoje vlastné reformy, nie krajiny, kde dochádza stále k zabíjaniu, prakticky k začiatku občianskej vojny," zdôraznil slovenský premiér na adresu Ukrajiny, kam má cestovať začiatkom februára na oficiálnu návštevu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona