Fico: Slovensko zatiaľ nevidí dôvod na zmenu politického stanoviska ku Kosovu

NETKY.SK • 25 Január 2014, 06:23 • 2 min
Fico: Slovensko zatiaľ nevidí dôvod na zmenu politického stanoviska ku Kosovu

BRATISLAVA/TIRANA - Slovensko zatiaľ nevidí dôvod, prečo by malo meniť svoje politické stanovisko ku Kosovu. Po dnešnom stretnutí s albánskym partnerom Edi Ramom to vyhlásil premiér Robert Fico. Ten bol dnes spolu so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom na oficiálnej návšteve v Tirane.

slovakia

left justify in out

Vyzdvihol však význam dialógu, ktorý momentálne prebieha medzi Srbskom a Albánskom, ktorý SR podporuje. "Vítame ho a boli by sme veľmi radi, keby tento dialóg došiel ku konkrétnemu pozitívnemu záveru. Dohodu budeme, samozrejme, rešpektovať," avizoval Fico.

Ako upozornil, hoci existuje politické stanovisko slovenského parlamentu, ktoré neuznáva jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova, vláda SR sa pozerá aj na praktický život jeho obyvateľov. "Neurobíme žiadne kroky, ktoré by sťažovali každodenný život tamojších ľudí a už sme urobili niektoré oparenia v súvislosti s pasmi. Sme veľmi pružní a sledujeme situáciu," deklaroval.

Premiéri sa dnes dohodli na vytvorení expertnej skupiny, ktorá bude pomáhať s eurointegračnými procesmi Albánska. "Ponúkame všetky naše skúsenosti a plne podporujeme európske ambície vašej krajiny, ktoré sú absolútne oprávnené a legitímne," adresoval Fico Ramovi.

Ako vysvetlil Lajčák, Slovensko sa prostredníctvom svojej rozvojovej pomoci chce podstatne viac angažovať v Albánsku. Financie z nej pôjdu na identifikáciu tých oblastí, v ktorých môže Tirana čerpať zo slovenských skúseností zlepšovania systému a mechanizmu vládnutia.

"Definujú, kde majú slabé negociačné tímy. Na základe toho dáme dohromady nejaký zoznam ľudí a vyšleme našich expertov na niekoľko týždňov na ich ministerstvá. Prípadne prijmeme ich expertov u nás na ministerstvách, aby študovali tú oblasť, ktorá sa ich týka. Takto sme pomáhali aj iným krajinám, je to veľmi efektívne a nestojí to tak veľa peňazí," priblížil.

Bratislava a Tirana tiež urýchlia práce na príprave a podpísaní zmluvy, ktorá zabráni dvojitému zdaňovaniu, ako aj zmluvy o podpore a ochrane investícií. "To sú základné predpoklady ekonomickej spolupráce dvoch krajín," poznamenal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona