Fico: Slovensko sa nenechá zastrašiť obmedzením financií z eurofondov

NETKY.SK • 15 September 2015, 15:49 • 2 min
Fico: Slovensko sa nenechá zastrašiť obmedzením financií z eurofondov

BRATISLAVA - Myšlienka, že by Európska únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zavedenie pevných kvót pre utečencov, nezmení postoj Slovenska v tejto otázke. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda slovenskej vlády Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Premiér kritizoval vyjadrenia, ktoré sa objavili bezprostredne po pondelňajšom (14.9.) summite ministrov vnútra, kde sa nepodarilo prijať dohodu o prerozdeľovaní utečencov. Označil ich za trestanie za názor, čo je podľa neho bezprecedentné. Tiež za vydieranie a pokus o zastrašovanie s cieľom zmeniť postoj krajín, ktoré opatrenie navrhované Európskou komisiou vetovali.

 

Takéto „bububu“ podľa Fica nezapôsobí. „Toto strašenie na vládu Slovenskej republiky absolútne nepôsobí. Budem do posledného momentu bojovať proti povinným kvótam aj za cenu, že zablokujeme povinný summit,“ vyhlásil. Fico zároveň vysvetlil, že európske štrukturálne fondy nemajú súvis s otázkami aktuálnej migračnej krízy. „Je to podstata Európskej únie. Je to podstata odstraňovania regionálnych rozdielov. Preto považujeme tieto vyhlásenia za mimoriadne nebezpečné a môžu viesť k obrovskej, hlbokej politickej kríze v rámci Európskej únie,“ varoval.

 

Podľa slovenského ministerského predsedu legislatíva EÚ navyše ani neumožňuje podobný krok. Na otázku, či by Slovensko obetovalo eurofondy výmenou za zotrvanie na postoji o neprijateľnosti povinných utečeneckých kvót, priamo neodpovedal.

 

„Ak príde tento návrh, čo ja absolútne nepovažujem za možné, aby prišiel, tak sa k nemu vyjadrím,“ vysvetlil. „Ale ak sa ma pýtate, principiálne odpovedám áno – budem stáť za tým, že odmietame povinné kvóty,“ doplnil. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes povedal televízii ZDF, že podporuje myšlienku, aby Európska únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zdieľať ťarchu prijatia utečencov v podobne pevných kvót. Informovala o tom agentúra AP.

 

"Preto si myslím, že musíme hovoriť o cestách, ako (na ne) vyvinúť nátlak," citovala ho agentúra Reuters. De Maiziere dodal, že krajiny, ktoré sú proti pevným kvótam, sú často príjemcami financií zo štrukturálnych fondov EÚ. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa jeho slov naznačil - "a ja to považujem za správne", aby "sme hovorili o tom, že by dostali menej peňazí zo štrukturálnych fondov", citovala ho dnes tlačová agentúra AP. De Maiziere ďalej zopakoval svoju predpoveď, že do Nemecka tento rok dorazí asi 800.000 utečencov, hoci podľa niektorých politikov by ich mohol byť až jeden milión. "Nechcem meniť svoju predpoveď," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies