Fico: Slovensko prišlo na klimatický summit v Paríži zastrešené záväzkami EÚ

NETKY.SK • 30 November 2015, 11:43 • 2 min
Fico: Slovensko prišlo na klimatický summit v Paríži zastrešené záväzkami EÚ

BRUSEL/BRATISLAVA - Slovensko prichádza na klimatický summit OSN v Paríži (COP21) kryté spoločnými záväzkami Európskej únie a spokojné, že sa nám v rámci rokovaní o týchto záväzkoch podarilo zachovať jadrovú energetiku v rámci tzv. národného energetického mixu. Uviedol tesne pred odletom do Paríža predseda vlády SR Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Slovenský premiér po skončení summitu EÚ-Turecko v Bruseli, odkiaľ odcestoval na summit do francúzskej metropoly, pripomenul, že Slovensko je súčasťou širšej ponuky, ktorú pre parížske rokovania pripravila EÚ.

 

Podľa Fica má únia ambície byť lídrom v rámci celosvetových rokovaní o zmiernení klimatických zmien. Dodal, že na úvod parížskeho summitu sú všetci optimisti, pričom na úspechu COP21 mimoriadne záleží najmä francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi.

 

"Okolo 150 štátov už dalo svoje príspevky pokiaľ ide o znižovanie emisií skleníkových plynov, ale stále chýbajú základní hráči ako Čína a Spojené štáty," zhodnotil situáciu premiér.

 

Podľa jeho slov Slovenská republika individuálne nemá dôvod sa vyjadrovať k svojim záväzkom, keďže v Paríži je súčasťou celkového balíka Európskej únie, ako však zdôraznil pre TASR, pre Slovensko bolo mimoriadne dôležité, že dostalo garancie o zachovaní tzv. energetického mixu.

 

"Každá krajina si bude môcť suverénne stanoviť, ako bude dosahovať nastavené ciele, a nám mimoriadne záležalo na existencii jadrovej energetiky. Na tom sme stavali a boli sme spokojní, že jadrová energetika bola zohľadnená," pripomenul Fico rokovania na úrovni EÚ, ktoré predchádzali klimatickému summitu v Paríži.

 

Podľa neho to, s čím prišla Európska únia na COP21, je najpokrokovejší príspevok v tejto oblasti. Dokonca až taký, že vznikli obavy, či európske príspevky na ochranu klímy nebudú kontraproduktívne vo vzťahu k priemyslu a energetike, čiže k tým faktorom, ktoré boli pri zrode Európskych spoločenstiev.

 

Fico pripomenul, že podobný klimatický summit - v Kodani - už raz zlyhal, a aj preto sa nedá vylúčiť, že "dôjde k nedohode". Zároveň však skonštatoval, že pred summitom, ktorý sa začína dnes, sa investovalo veľa diplomacie a energie.

 

"Verme, že na záver príde dohoda. EÚ má v tom jasno, takže to záleží aj od iných hráčov," povedal záverom Fico.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies