Fico: Slovensko pracuje na alternatívnom návrhu reformy azylového systému EÚ

NETKY.SK • 20 Október 2016, 18:52 • 2 min
Fico: Slovensko pracuje na alternatívnom návrhu reformy azylového systému EÚ

BRUSEL – Pracujeme na alternatívnom návrhu reformy azylovej politiky, ktorá by mohla nahradiť systém povinných kvót. Na summite Európskej rady v Bruseli o tom dnes médiá informoval slovenský premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Oznámil som kolegom, že chceme hneď po summite predstaviť alternatívny návrh, ako postupovať pri reforme azylového systému," uviedol Fico. Na návrhu spolupracuje s Európskou komisiou a plánuje ho predstaviť budúci týždeň, keď bude spracovaný do zrozumiteľnej podoby.

 

V súčasnosti je na stole návrh Európskej komisie na reformu európskej azylovej politiky, ale podľa Fica si len ťažko získava podporu medzi členskými štátmi, pretože obsahuje permanentný systém povinných kvót. Premiér v tejto patovej situácii považuje za povinnosť Slovenska v pozícii predsedníckeho štátu Rady EÚ predložiť alternatívu a hľadať východisko.

 

"Kvóty sú politicky mŕtve, nikto ich nerešpektuje, nikto ich neaplikuje, ale právne žijú, lebo rozhodnutie ministrov vnútra stále existuje," skonštatoval Fico. V tejto súvislosti uviedol, že Slovensku stále záleží na žalobe, ktorú pre kvóty podalo, a chce, aby to bolo uvedené aj v zázname rokovaní zo summitu.

 

Podľa Fica je každý členský štát ochotný prejaviť solidaritu, ale každý to môže spraviť iným spôsobom. Ak by sa preto Slovensku podarilo presadiť kompromis v otázke reformy azylovej politiky, považoval by to za úspech slovenského predsedníctva.

 

Predseda vlády chce, aby sa slovenský návrh azylovej reformy stal po budúcom summite Európskej rady v decembri predmetom politických rokovaní. Nevylúčil, že sa preň pokúsi získať podporu jednotlivých únijných premiérov.

 

Na začiatku summitu sa Fico stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá vyjadrila podporu prioritám EÚ dohodnutým na neformálnom summite v Bratislave. Fico vyzdvihol, že sa slovenskému predsedníctvu podarilo ratifikovať parížsku klimatickú dohodu a pomôcť Bulharsku s ochranou vonkajšej hranice únie. "Ukazuje sa, že ak si niečo naplánujeme a aj sa tomu venujeme, prichádzajú výsledky," zhrnul Fico.

 

Na margo obchodnej dohody CETA s Kanadou vyhlásil, že únia je veľmi blízko k jej odsúhlaseniu a definitívne rozhodnutie padne už možno dnes v noci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies