Fico: Slovensko pošle vojakov do Sýrie iba na základe medzinárodného mandátu

NETKY.SK • 18 November 2015, 14:42 • 2 min
Fico: Slovensko pošle vojakov do Sýrie iba na základe medzinárodného mandátu

BRATISLAVA – Bez mandátu na základe medzinárodného práva sa Slovensko nebude zúčastňovať na vojnových misiách v Sýrii. Po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR a vlády to dnes vyhlásil premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Fico oznámil, že krajina je pripravená zareagovať na požiadavku Francúzska, ktoré v utorok (17.11.) oficiálne požiadalo štáty EÚ o podporu a pomoc pri vojenských operáciách v Sýrii a inde vo svete v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži.

 

Po prvý raz tak aktivovalo článok 42.7 zmluvy EÚ podľa, ktorého majú ostatné štáty únie "povinnosť poskytnúť pomoc a podporu" tej členskej krajine, ktorá sa stala obeťou útoku.

 

„Slovensko má na niektoré aspekty, aj migračnej krízy možno iný názor ako niektoré iné krajiny, ale určite bude solidárne,“ uviedol Fico.

 

„My sme solidárni v peniazoch, sme solidárni v technickej pomoci, v personálnej pomoci, a preto by bolo asi zlé povedať, že ak tu bude medzinárodný mandát, že Slovensko bude dávať od toho ruky preč,“ vysvetlil.

 

Predstava premiéra sa týka podľa jeho slov predovšetkým mierového použitia vojenských síl. Mierová misia by podľa neho mohla napríklad pôsobiť s cieľom vytvoriť v Sýrii oblasť, kde by sa mohli bezpečne sústreďovať utečenci.

 

„My nie sme schopní viesť vojnu ako krajina. Ale máme ženistov, máme profesionálov, ktorí vedia odstraňovať míny, výbušniny, máme ľudí, ktorí vedia pomáhať pri rekonštrukcii mostov, pri rekonštrukcii železníc, máme dobrých zdravotníkov, máme pripravenú poľnú nemocnicu, ktorú môžeme okamžite poskytnúť,“ menoval spôsoby, ako by mohlo byť Slovensko nápomocné.

 

O žiadosti o pomoc Francúzska informoval minister obrany Jean-Yves Le Drian. Táto pomoc by mohla mať podľa neho formu "buď spolupráce v rámci francúzskej intervencie v Sýrii či Iraku, alebo aj úľavy či podpory Francúzska v iných operáciách". Členské krajiny EÚ majú s Francúzskom viesť technické rokovania, aby spresnili charakter ponúkanej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona